A Terminátor szemüvegét fejleszti a Google

Vágólapra másolva!
A valóságot térképpel, videotelefonálással kibővítő szemüveget álmodik a jövőbe a Google. Az eszközön a cég titkos X-laborjában dolgoznak, ahol az önmagát vezető autót, okos használati tárgyakat és űrliftet fejlesztenek a Google jövőjét kitaláló tudósok.
Vágólapra másolva!

Nem az okostelefon képernyője a megfelelő hely a műholdas navigációs információknak, a térképes útbaigazításnak, a bejövő SMS-eknek és a megbeszélt találkozóknak. Jobb ezeket egy olyan felületen megjeleníteni, amely mindig a felhasználó szeme előtt van: a szemüveg lencséjén. A korábban csak pletykaszinten létezett, szerdán azonban a Google által hivatalosan is nyilvánosságra hozott Project Glass nevű programon dolgozó szakemberek olyan szemüvegek kidolgozásán kísérleteznek, amelyekre kényelmesen rá lehet vetíteni az összes hasznos információt.

A szemüveget hangvezérléssel lehet irányítani, de reagál a fejmozdulatokra is. Ehhez mikrofont és giroszkópot is kell tartalmaznia, a folyamatos adatkapcsolathoz mobilnetes modemre, a pontos helyinformációkhoz pedig gps-chipre is szükség van. A képeken nem látszik, hogy hová lehet elrejteni a szerkezetben egy akkora akkut, amely ezeket képes kiszolgálni.


Egy ideális napon sokat segít a szuperszemüveg

"Úgy gondoljuk, hogy a technológiának az emberért kell léteznie, kéznél kell lennie, amikor szükség van rá, és el kell tűnnie, amikor nem haszálják" - írja vitaiindítójában a Google három mérnöke. A visszajelzéseket, ötleteket kérő bemutatkozó bejegyzés és a hozzá tartozó videó beindította az emberek fantáziáját. Több mint ötszázan szóltak hozzá a bejegyzéshez, a többség pedig szívesen vásárolná meg azonnal az okos szemüveget.

Veszélyes is lehet

A Project Glass legalább annyi kérdést vet fel, amennyit a bemutató videó megválaszol. A szemüveg szolgáltatásaihoz folyamatosan szükséges helyinformáció rendkívül hasznos lehet hirdetési szempontból is: általa a Google olyan akciókat tudna megvillantani a felhasználók előtt, amiket a környékbeli üzletek kínálnak. Ha ilyen direkt módon nem is használja fel a cég az összegyűjtött információt, akkor is értékes adatbázishoz jut a helyadatokkal.


A reklámok tönkre is tehetik a Project Glasst (az eszköz paródiája)

A szemüveg másik fontos kritikája, hogy elvonja a felhasználó figyelmét a közlekedésről, így balesetveszélyt is okozhat. Fél nap sem kellett, hogy a Project Glass videójának elkészüljön a paródiája, amiben a felhasználó akaratlanul küld el kellemetlen smseket, és felvillanó reklámok mögül próbálja kihámozni a valóságot.

Régi álom a szuperszemüveg

Az intelligens, kibővített valóságot mutató szemüveg a tudományos fantasztikus szerzők régi álma. A sötét, technológiával mélyen átitatott jövőben játszódó kiberpunk stílus atyjának, William Gibsonnak egyik regénye pont egy ilyen eszköz körül forog. A Ghost In The Shell animesorozatban pedig annyira elterjedtek a kiborgszemek, hogy a napilapokban sem betűk vannak, hanem lényegesen több információt tartalmazó mobilkódok. Charles Stross brit sci-fi szerző 2005-ös ingyen letölthető Accelerando című regényében pedig már a szuperokos eszközök hátulütőjéről is szó esik. A regény egyik hőse teljesen összezavarodik, miután megfosztják kitejesztett észlelést és memóriát nyújtó szemüvegétől.

Forrás: AFP/Google
Dioptriás és cilinderes szuperszemüvegről még nem esett szó

Hiába állított le tucatnyi látványos, de pénzt nem hozó projektet a Google, maradtak még futurisztikus tervei így is. A teljes titokban működő X-laborban a cég száz olyan ötleten dolgozik, amik a mindennapokban még évekig nem fognak feltűnni, és a sci-fi filmek közül is csak a merészebbekben szerepelhetnének. A labor ritkán jelent be új termékeket, a száz projektről csak azt lehet tudni, hogy az önmagát vezető autótól a nanoszálas drótkötéllel működő űrliftig terjednek az ötletek.

A szemüveget várhatóan idén év végéig dobja piacra a cég. A New Scientist amerikai tudományos folyóirat szerint az újfajta eszközök annyiba fognak kerülni, mint egy átlagos androidos telefon: ami ötven-százezer forint körüli árat jelent.