Spamháború - Védelmi mesterfogások

Spam a gyűjtőneve mindazon kéretlen reklámoknak, hirdetéseknek és egyéb leveleknek, amelyeket kibocsátóik több tízezres, olykor több tízmilliós példányszámban - hiába, itt nincs levelenkénti postaköltség! - küldenek ki az erre a célra készült levélküldő szoftverekkel. A hoaxoktól elsősorban abban különböznek, hogy nem a levél továbbküldésére, hanem megválaszolására biztatnak. Ennek megfelelően kiszűrésük is kissé eltérő módszereket igényel.

Témájuk szerint a következő csoportokra oszthatók:

Tömeges, kéretlen levél (UBE, Unsolicited Bulk Email) Az UBE közel azonos tartalmú elektronikus levelek tömeges szétküldése olyan címzetteknek, akik ezt nem kérték. Az UBE kétségtelenül az e-maillel való visszaélés leggyakoribb formája. Léteznek naponta üzenetek millióit automatikusan küldő programok. A címlistákat részint vásárolják, részint megfelelő szoftverekkel gyűjtik, de olyan megoldások is szép számmal ismertek, hogy egy automata "brute force" technikával generálja a postázó motor számára a címeket azokra a szerverekre, ahonnan valamiféle válasz visszaérkezik. A beérkezett levelek tárolása tárterületet, visszaküldése sávszélességet használ el a címzettnél. Ezek mind mérhető, számolható költségek, amelyek nem a küldőt terhelik. Az UBE egymaga képes használhatatlanná tenni a levelező rendszert.

Kéretlen üzleti levél (UCE, Unsolicited Commercial Email) Az üzleti információkat tartalmazó kéretlen leveleket is széles körben használják, és gyakran keverik az UBE típussal. Az internetszolgáltatók némelyike küszöbszámot állít fel a kéretlen üzleti levelekre, és van olyan is, ahol egyetlen UCE sem küldhető.

Profitot ígérő lánclevelek (MMF, Make Money Fast) Az ilyen lánclevelek eredetileg a hagyományos postaforgalomban és a Useneten terjedtek, de később megjelentek az elektronikus levelezésben is. A lánclevél és a legtöbb MMF típusú levél küldése illegális, függetlenül attól, hogy egyesek milyen érveket hoznak fel mellette. Ha ilyet kapunk, érdemes értesíteni az illetékes szervezetet!

MLM, Multi-Level Marketing. E csoportba azok az elektronikus levelek tartoznak, amelyek egy "kezdeti befektetés" után "hihetetlen profitot" garantálnak, s ehhez toboroznak ügyfeleket. Egyes MLM-küldők nem átallják odaírni azt sem, hogy "ez nem a gyorsan meggazdagodni típusú levél, sőt teljesen legális". Állításukkal szemben azonban az MLM gyakorlatilag mindig egy fantázianévvel ellátott illegális piramisjáték, ami sokakat megtéveszt.

Nigériai levelek. Voltaképpen az előző csoportba is sorolhatók a nigériai levél elnevezéssel hírhedtté vált irományok, amelyek azt akarják elhitetni olvasójukkal, hogy a levél küldője hatalmas vagyonhoz jutott, ám ahhoz csak akkor fér hozzá, ha vállalkozó szellemű emberek néhány ezer dollárral átsegítik a nehézségeken. Immár magyar áldozata is van ennek a szélhámosságnak (egy debreceni egyetemistának közel 10 millió forintja bánta, s maga is majdnem odaveszett), tavaly pedig egy elkeseredett cseh nyugdíjas - aki beugrott egy ilyen levélnek és mindenét elveszítette - végső elkeseredésében lelőtte Prágában a nigériai konzult. Angliában és az Egyesült Államokban bűnüldöző egységek specializálódtak a csalás e formájára, s az amerikai titkosszolgálatok szerint a 80-as évek óta 5 milliárd dollárra tehető az okozott kár. A MessageLabs becslése szerint a nigériai csalás 2003-ban várhatóan 2 milliárd dollárt hoz az afrikai országnak, s ha ez valóban megtörténik, Nigéria második legnagyobb iparága lesz az online csalás.

A további spamtípusok között meg kell még említenünk az eredményes fogyókúrát, olcsó Viagrát és egyéb gyógyszereket, potencianövelő kúrákat, pornó- és szexképeket, valamint pornográf oldalakra ingyenes jelszót kínáló leveleket.