Letartóztatás wifihasználat miatt Angliában

Vágólapra másolva!
"Potyaszörfözés" gyanújával tartóztattak le Londonban egy internetezőt.
Vágólapra másolva!

A feltételezett tettest egy nyugat-londoni ház előtt látták meg a járőrök. A kerítés tetején ücsörgött, ölében laptoppal. A 39 éves férfi azt mondta, hogy egy közeli házban telepített vezeték nélküli internetkapcsolatot - wifit - használ. Azonnal letartóztatták, és csak óvadék ellenében helyezték szabadlábra, amíg a vizsgálat lezárul. "Ez az eset figyelmeztetés mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy elfogadható dolog illetéktelenül használni mások szélessávú internetkapcsolatát" - nyilatkozott Mark Roberts nyomozó. "Az internetezőknek tudniuk kell, hogy ez illegális cselekmény és a rendőrség minden esetben eljárást indít."

A piggybacking-nek (kb. potyaszörfözés) nevezett szokás ellentétes a számítógéppel való visszaélésről szóló törvény, illetve a kommunikációs törvény paragrafusaival - tette hozzá a Metropolitan Police munkatársa. Idén már akadt ilyen ügy. Közép-Angliában tartóztattak le egy nőt és egy férfit, akik egy autóban ülve lopták a wifit.

A nyugat-londoni Gregory Straszkiewicz volt az első, akit ilyen vétség miatt elítéltek, még 2005-ben. 500 fontot (190 ezer forint) kellett fizetnie és egy évre próbára bocsátották. Internetbiztonsági szakértők szerint a potyaszörfözésen kívül az úgynevezett identitáslopásnak, vagy azonosítólopásnak, azaz a személyi adattal történő visszaélés egyik formájának is kiteszi magát, aki nem védi vezeték nélküli kapcsolatát.