Már csak ötvenezren modemeznek

Vágólapra másolva!
Már csak 54 ezer betárcsázós internetet használó előfizetőt tartanak nyilván az internetszolgáltatók - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásából.
Vágólapra másolva!

A KSH 2007 második negyedévének adatait mutató gyorsjelentése szerint egy év alatt harmadával nőtt az internet-előfizetések száma, ezen belül a széles sávú kapcsolatoké 50 százalékkal lett több. Az első negyedévhez képest a kábeltévés hozzáférések növekedése kicsivel volt több, mint az ADSL-é: míg az előbbi 15, az utóbbi 13 százalékkal nőtt.

A modemes előfizetők száma 54 ezerre csökkent - ennél persze jóval többen használnak betárcsázós kapcsolatot, ám mivel ingyenes hozzáféréssel csatlakoznak, őket előfizetőként senki nem tartja nyilván. Érdekesség, hogy három évvel ezelőtt még több, mint 300 ezer előfizető hallgatta a ciripelést betárcsázáskor, ám igen rövid idő alatt 80 százalékuk elköszönt a 06-51-es behívószámtól (vagy a havi előfizetési díjtól). Csökken az ISDN-t használók száma is: ők már csak 13 ezren vannak, ami a csúcsnak számító 40 ezres előfizetői táborhoz képest több, mint 50 százalékos visszaesés.

Meglepő módon 2007 áprilisa és júliusa között nőtt a bérelt vonali előfizetők száma, pedig az ADSL megjelenése óta ez is kihalófélben lévő hozzáférés-típus volt. Sőt, az idei második negyedévben jelzett 6200 ügyfél az elmúlt négy év csúcsszáma. Gyanítható, hogy inkább valamilyen statisztikai értelmezésbeli változás miatt ugrott meg ilyen látványosan ez a szám, nem pedig a tényleges előfizetések nőttek.