Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) képviselői támogatják az európai digitális könyvtár létrehozásáról szóló terveket. Egy ilyen intézmény elsősorban a szerzői jogokkal nem védett könyvek elérhetővé tételére koncentrálna, de a jogvédett írásokat is "lapozhatóvá" tenné.
Vágólapra másolva!

Az unió legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság tavalyi ajánlásában arra szólította fel a tagállamokat, működjenek együtt egy európai digitális könyvtár létrehozása érdekében. Novemberben a tagállami kormányokat képviselő tanács egyhangúlag támogatta az elképzelést. Az EP által csütörtökön elfogadott dokumentum egy európai digitális könyvtár lépésenként történő létrehozását javasolja az európai kulturális örökséghez való egyedi, közvetlen és soknyelvű hozzáférési pont formájában.

A dokumentum szerint érdemes építeni a már meglévő európai kezdeményezésekre. A szöveg megemlíti az Europeana projektet, "amely egyesíti Franciaország, Magyarország és Portugália nemzeti könyvtárait".

Az EP hangsúlyozza, hogy noha a célkitűzés hosszú távon olyan eszköz létrehozása, amely a kulturális anyag valamennyi kategóriájára kiterjed - beleértve az audiovizuális tartalmakat is -, az európai digitális könyvtárnak kezdetben a szerzi joggal kapcsolatos korlátozásoktól mentes szöveges anyag lehetőségeire kell összpontosítania. A parlament ezért kéri az összes európai könyvtárat, hogy bocsássák az európai digitális könyvtár rendelkezésére azokat a szerzői jogvédelemtől mentes műveket, amelyek már digitális formában vannak a birtokukban.

A képviselők az európai egyetemeket és más felsőfokú oktatási intézményeket, illetve a többi európai kulturális intézményt is arra kérik, vegyenek részt a projektben. Az EP javasolja olyan lehetőség tervbe vételét, amellyel jogvédett művek volnának virtuálisan lapozhatóak olyan különleges oldalakon, amelyek a szerzői jogok birtokosai által megkövetelt biztonsági követelményekre garanciákat nyújtanak.