Válogatás az év legjobb blogjaiból

Vágólapra másolva!
Idén is kiosztották a magát szerényen csak a világ legnagyobb blogversenyének nevező Weblog Awards díjait. Az érdeklődők 46 kategóriában szavazhattak az oldalakra: kiválogattuk saját kedvenceinket a nyertesek közül.
Vágólapra másolva!

A teljes dicsőségtábla a 46 kategóriával és azok győzteseivel a http://2007.weblogawards.org/ oldalon található. A nyertes blogok néhol érezhetően Amerika-centrikusak, a kategóriák se az európai valóságról szólnak, de a blogforradalom legjobban pörgő területe még mindig az Egyesült Államok. A jelölteket böngészve azért találtunk a világ bármely tájáról olvasva érdekes témákat, lássuk a Techbázis kedvenceit.

Nem mondhatom el senkinek

Forrás: [origo]
Egy képeslap a PostSecretről

Messze megelőzve a politikai témájú civil sajtó egyik alapkövének számító Huffington Post-ot és a számítógépes popkulturális alapvetést, a Boing Boing-ot, 2007 legjobb blogja PostSecret lett. A blog a Karinthy által is megénekelt "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek"-elv alapján szerveződik, a megjelentetett tartalmat, emberi titkokat képekre írva, kollázsba rendezve a mindenkori olvasók küldik be. A PostSecret anyagából több könyv is jelent meg, nem is lepődtünk meg a győzelmén: ismerjük és mélyen addiktívnak tartjuk.

Foglyul ejtet kertitörpék

Forrás: [origo]
Anyu sztorizik (Boobs, Injuries, and...)

A legviccesebb blogok első helyezettje - a Sadly, No! - Európából olvasva majdnem teljesen érdektelennek bizonyult: sem a Minnesota Vikings amerikaifoci-csapat eredményei, sem az USA abortuszellenes mozgalmainak visszásságai nem hoztak minket igazán lázba. A második helyen befutó Boobs, Injuries and Dr. Pepper anyablog viszont rögtön belopta magát a szívünkbe. Mindennapi családi történeteket ír meg arról, hogy a fia egy kommandós akció közepette elrabolt egy szobányi kertitörpét a szomszédságból, vagy hogy a környékükön kevesen vannak akik nem autóval hordják körbe a gyerekeket halloweenezni.

És aztán persze jönnek a gyerekek kérdései, reflexiói a világra. Két írás elolvasása után az a kellemes érzést vett erőt rajtunk, hogy egy játszótér padján ülve hallgatjuk a beszélgető anyukákat. Kell-e mondani, hogy élmény?

Tudományos csatározás

Az egész világot érintő kérdésen csattant össze a tudományos blog kategória két befutója. A Climate Audit blog a globális felmelegedésről szóló kutatások felülvizsgálatára szólít, és részben el is végzi azt, a The Bad Astronomy viszont környezettudatosságra szólít. A kérdés nem olyan, amit egy versennyel el lehetne dönteni, ezt a szervezők is észrevették, a célfotót érdemlő - mindössze háromtized százalékban eltérő - eredmények miatt nem is hirdettek győztest, döntetlennek ítélték a harcot. Hittől függően ajánljuk egyiket vagy másikat olvasásra.

Matematikai bohóságok raptorokkal

Forrás: [origo]
XKCD: a minimalista képregény kockáknak

A blogoszféra kedvenc képregénye a Randall Munroe által rajzolt, minimalistának is csak durva túlzással nevezhető XKCD lett. Randall magánéleti problémákat, fontos házvásárlási stratégiákat - ne tudjanak betörni a velociraptorok - és absztrakt matematikai problémákat rajzol meg pálcikaemberes képregényekben. Az archívum nagysága miatt egy teljes napot el lehet tölteni csak a képregényeit olvasgatva. Mi szóltunk.

A számítógépes játékok megszállottainak nyugodt szívvel ajánljuk még a Penny Arcade-et. Az oldal két írója friss és klasszikus játékokról rajzolja képregényét, reflektálnak a legfrissebb hírekre, vagy épp viccelődnek a legújabb sikerjátékok erőforrásigényén.

Neil szerint a világ

Neil Gaimant nem kell bemutatni, aki nem az Amerikai istenek című regénye alapján ismeri, az találkozhatott Sandman című képregényével, a moziba járók pedig az októberben bemutatott Csillagpor című film írójaként találkozhattak vele. Gaiman blogot is ír, díjat is kapott ilyen minőségében, mi pedig bátran ajánljuk, mint nagyjából bármit tőle.

Vicces videók

Legjobb videó kategóriában egy, a Maffiózók sorozat főcímét feldolgozó videó nyert, amelyet bár a remixkultúra nagy alkotásaként ugyan képesek vagyunk tisztelni, azért szavazni nem szavaztunk volna rá. A mi favoritunk az életében egyszer, utoljára repülni vágyó kivimadárról szóló édes-szomorú animációs film, amelyet itt a szöveg alatt meg is lehet tekinteni. Aki ezzel nem éri be, az a legjobb videó szavazati oldalon a legjobb tíz alkotást megtekintheti.

Óriások csatája

Egy eldöntetlen ütközet van még, a cikk írásának pillanatáig nem tudjuk, melyik lett a legjobb technológiai blog. A két nagy amerikai bloghálózat, a Weblogs Incorporated és a Gawker Media két nagyágyúja mérkőzött meg egymással. A Weblog Awards tájékoztató jellegű számlálója szerint az Engadget háromszáz körüli szavazattal diadalmaskodott a Gizmodo felett, de semmi sem biztos, amíg a verseny szervezői ki nem hirdetik az eredményeket. Bárhogy is legyen, a kütyüimádók biztosan megkapják a mindennapi betevőjüket, mivel erre mindkét blog gárdája nagyon ügyel.