Egyetem vádolja lopással a Google-t

Vágólapra másolva!
A bostoni Northeastern University pert indított az internetes vállalat ellen, mert állításuk szerint a Google jogtalanul használ egy általuk levédetett elosztott keresési technológiát.
Vágólapra másolva!

Az oktatási intézmény a Jarg nevű, az egyetem egyik professzorának érdekeltségi körébe tartozó céggel együtt indított pert a keresőóriás ellen, mivel ez a cég az egyetlen, amelynek licencelik a technológiát - adta hírül a Boston Globe. A szóban forgó megoldás az által gyorsítja fel a webkeresést, hogy több szerver között osztja szét a feladat elvégzéséhez szükséges számításokat.

A felperes felek amellett, hogy kártérítést követel, azt is szeretné elérni, hogy a Google hagyjon fel a technológia jogtalan használatával. Az elosztott keresési technológiával kapcsolatos licencet még 1997-ben jegyeztette be az egyetem, és egy helyi ügyvéd hívta fel a Jarg figyelmét az általuk használt technológia és a Google rendszerének működése közötti hasonlóságokra.

A Boston Globe szerint az ügyvédi iroda előre kért fizetséget azért, hogy képviselje az ügyet, és a per előkészítése két és fél évig tartott. Arról egyelőre nincs információ, hogy az egyetem és a Jarg mekkora kártérítési összeget követelne az internetes vállalattól. A Google álláspontja szerint a vád alaptalan, és a cég egyelőre nem kommentálta részletesebben az ügyet. A cég elleni keresetet egy olyan texasi bíróságon nyújtotta be a felperesek ügyvédje, amely népszerű helyszíne az ilyen licencjogi eljárásoknak.