Nem tudják lehallgatni a Skype-ot

Vágólapra másolva!
Kemény diónak bizonyult a német rendőrségnek a Skype ingyenes internetes telefonprogram által használt titkosítás, az ezt használó terroristagyanús személyek párbeszédjét ugyanis sehogy sem voltak képesek lehallgatni.
Vágólapra másolva!

A telefonok lehallgatása körülbelül egyidős magával a találmánnyal, telefonközpontok mélyén elrejtett berendezések évtizedek óta segíti a rendőrség munkáját. A Skype és a hozzá hasonló internetes telefonrendszerek viszont nem a telefonvonalakon, hanem a világhálón keresztük továbbítják a beszélgető felek hangját, így a kiépített lehallgató-infrastruktúra semmit sem ér ellenük.

"Komoly problémát jelent a Skype telefonszoftverben alkalmazott titkosítás" - nyilatkozta szerdán Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal igazgatója egy biztonságtechnikai konferencián. A beszélgetést útközben nem lehet elfogni, mert a kliensprogram digitalizált hangot 256 bit hosszúságú digitális kulccsal titkosítja, és csomagokra bontva a rendszerre bejelentkezett felhasználók gépein keresztül, peer-to-peer technológiával juttatja el a felekhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hatóságok a gyanús személyeket csak úgy tudják lehallgatni, ha bejutnak a beszélgetők valamelyikének a számítógépére, az átmenő kommunikációt nem tudják lehallgatni.

Csak a PC-k közötti hívás védett

A beszélgetések titkossága csak akkor őrizhető meg, ha mindkét felhasználó a Skype saját szoftverét használja, nem pedig vonalas, vagy mobilkészüléket hív számítógépéről a neten keresztül. A hagyományos telefonok felé irányuló hívások csak addig védettek, amíg be nem lépnek a telefonhálózatba, onnantól kezdve ugyanis a rendőrök a hagyományos módon lehallgathatják azokat.

A hívó feleket azonosítani lehet

Ugyanakkor a helyzetet árnyalja, hogy a hívások megfigyelhetőek és követhetőek, ha belehallgatni nem is lehet. A csődbe ment Comverse telekommunikációs cég igazgatóját például egy Skype-hívás alapján találták meg és tartóztatták le a hatóságok tavaly nyáron Sri Lankán.

Ziercke azt is közölte, hogy nincsenek tárgyalások a Bűnügyi Hivatal és a Skype között, hiszen bármi hasonló nagyban rontaná a vállalat versenyképességét. Jelenleg 230 terroristagyanús iszlám személy ellen folytat nyomozást a hatóság, az igazgató szerint ezek közül csak 2-3 esetben lenne szükség ilyesfajta lehallgatásra.