Ingyenes webes Office készül Indiában

Vágólapra másolva!
A webböngészőben futtatható szövegszerkesztő szoftvercsomagot készít egy indiai cég, amely a telepített Office kiegészítéseként használható.
Vágólapra másolva!

A szoftvercsomag használatához Adobe Flash-bővítmény szükséges, és a www.live-documents.com webcímen lesz elérhető, ahol egyelőre csak a demója próbálható ki a meghívó kéréséhez szükséges regisztráció után. A webes alkalmazás ennek megfelelően Live Documents névre hallgat, és a Microsoft webes alkalmazásaival való névrokonság ellenére nincs köze a redmondi szoftvercéghez, mivel Bangalore-i székhelyű InstaColl fejlesztése. Igaz, annyi kapcsolat mégis van, hogy a cég egyik atyja (Sabeer Bhatia) a Hotmailnek, a Microsoft webes levelezőrendszerének is társalapítója volt.

A szoftvercsomag a flashes felületnek köszönhetően az asztali Office-hoz hasonlóan gazdag funkcionalitást kínál majd, és az abban megszokott fájlformátumokat kezeli - ígérik a fejlesztők a Macworld beszámolója szerint. Az alkalmazás offline módban is használható lesz: amikor a felhasználó nem csatlakozik a webes kiszolgálóhoz, a számítógépre telepített, az Office-programcsomagba beépülő kliens kezeli a dokumentumait, és automatikusan frissíti azokat a webes tárhelyen, amint arra lehetőség van, így a fájlok az account birtokában bárhonnan elérhetők.

A Microsoft hasonló szolgáltatás fejlesztésén dolgozik a Windows Live alkalmazáscsomagon belül, amely azonban nem teszi majd lehetővé a dokumentumok online szerkesztését, csupán megosztását, így a Live Documents a cég saját webes alkalmazásának konkurenciája lehet majd. A redmondi szoftvercég irodai szoftvercsomagjának legjelentősebb webes riválisa a Google Dokumentumok (Google Docs), amelyet a Writely webes szövegszerkesztőből hoztak létre az internetes vállalat programozói. A Bhatia cége által fejlesztett Live Documents otthoni felhasználásra ingyenesen lesz elérhető, a cégeknek pedig előfizetési díjért licencelik majd.