Kizsebelhetik a Second Life felhasználóit

Vágólapra másolva!
Két hacker azt állítja, megtalálták a módját annak, miként lehet a Second Life-ban használatos pénzt ellopni a virtuális világban tevékenykedőktől. Ez komoly dolog, a játékban megkeresett Linden dollárt ugyanis bármikor amerikai dollárra lehet váltani.
Vágólapra másolva!

A hackerek, Charles Miller és Dino Dai Zovi állításuk szerint egy olyan rést talált a Second Life rendszerében, melynek segítségével ellophatják más felhasználók Linden dollárjait. A virtuális zsebelést a San Jose Mercury News egyik szerzőjének blogján lévő információk szerint az Apple Quicktime médialejátszó alkalmazásában fellelt biztonsági hiba okozza.

Ezt a szoftvert használják a virtuális világban a képek is és videók megjelenítéséhez: ha valaki avatárjával egy olyan objektumot - virtuális karaktert vagy tárgyat - közelít meg, amelybe, képet vagy videót ágyaztak, a Second Life kliensprogramja megnyitja a Quicktime-ot.

A biztonsági rést kiaknázva ekkor egy olyan weboldalra lehet átirányítani a felhasználót, amely mindenféle kártevőt juttat a számítógépre - ez utóbbiak segítségével a támadó átveheti az irányítást egy másik belépett karakter felett, így akár annak virtuális pénzével is rendelkezhet. Mindez azért jelentős, mert a Linden dollárt valódi pénzre válthatják a játékosok. A virtuális valuta folyamatosan változó árfolyammal bír, nagyjából 250 Second Life-beli dollár ér egy amerikait.

A Second Life-ot üzemeltető Linden Lab közlése szerint a hiba nem saját, hanem az Apple szoftverében van, ezért a tolvajlás veszélye akkor szűnik meg, ha a számítógépgyártó kiadja a szükséges javítást a Quicktime-hoz. Ennek megjelenéséig a cég azt javasolja a felhasználóknak, hogy kapcsolják ki az automatikus videolejátszási funkciót a Second Life szoftver beállításaiban. A társaság egyelőre nem tud olyan esetről, hogy a fenti módszerrel valakit megkárosítottak volna, a News.com által megkérdezett szakértő pedig azt javasolja, a virtuális világba befektető játékosoknak érdemes gyakran valódi dollárra váltaniuk Linden-tallérjaikat, s mindig csak az éppen szükséges mennyiségű virtuális valutát használniuk.