Embereket ver át az orosz chatrobot

Vágólapra másolva!
Embereket is átverő csetrobotot fejlesztettek az orosz hackerek adta hírül a a news.com hírportál. A robot gyanútlan csetelől személyes adataiból állít össze személyiségprofilokat, amelyeket internetes csalásokhoz lehet használni. A könnyűvérű szoftvert az orosz CyberLove.ru társkereső oldalon fedezték fel az PC Tools számítógépes biztonsági cég szakemberei.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre név nélküli kémprogram különlegessége, hogy több személyiséget is beleprogramoztak készítői. Képes az egyik beszélgetésben "romantikus szeretőt" míg a másikban "szexuális ragadozót" játszani. A szoftver több szálat képes egyszerre kezelni, akár tíz kapcsolatot is fel tud építeni harminc perc alatt. Áldozatairól névvel, fényképpel és elérhetőségekkel teljes dossziékat állít elő, amelyekhez, ha a különösen óvatlan áldozat kikotyogja, pénzügyi információkat is mellékel.

Óvatosságot kell tanulni

"Az emberek tudják, hogy nem szabad csatolmányokat megnyitni, és üzenőprogramokban érkező linkekre kattintani. De ez valódi beszélgetést szimulál, így sokkal valószínűbb, hogy fotókat küldenek vagy személyes adatokat adnak ki neki." - nyilatkozta a News.com-nak Mike Greene, a cég termékstratégiáért felelős alelnöke.

A PC Tools szakembereinek egyelőre nincsen információjuk arról, mennyire elterjedt ez a fajta csetrobot. Azt gyanítják, még a tesztfázisban sikerült felfigyelni rá. Ez szerencsés lenne, hiszen az új veszélyforrást tudatosítani kell a felhasználókban. A program ezekkel a képességeivel részben teljesítette a Turing-tesztet, hiszen képes elhitetni emberekkel, hogy ő maga is emberi lény. A képet csak kicsit rontja, hogy a trükknek bedőlők maguk is remélik, hogy egy vonzó nővel beszélnek, azaz valahogyan érdekeltek az átverésben.

Nagyban játszva

Az intelligens csetrobot fejlesztésére kiírt Loebner-díjért versenyzőknek tehát még nem kell félniük, a szigorú tesztelők valószínűleg nem alkalmi szexpartnert keresnek majd a 2008-as versenyen sem. A díjat Hugh Loebner matematikus alapította 1990-ben, annak a csetrobotnak a fejlesztője nyeri el az első 25 ezer dolláros díjat, amelyik először hiteti el a zsűrivel szöveges beszélgetés során, hogy valódi ember. A második százezer dolláros díj arra a robotra vár, amelyik képek, hang és videó kommunikáció során képes meggyőzni a bírákat. Évente kiosztanak egy bátorító jellegű kétezer dolláros jutalmat is az adott év legemberibb robotjának.

Hazánkban is fejlesztenek beszélgetőprogramokat, Lafoxkával, a korlátozott képességű, de kedves programmal, vagy a virtuális Pandacsöki Boborjánnal olvasóink is beszélhetnek pár mondatot, ha úgy tartja kedvük. Ők legalább biztosan nem személyes adatokat akarnak gyűjteni.