Egyetem az iPodon - tananyagok a neten

Vágólapra másolva!
Nem kell szakkönyvek utolsó példányaiért küzdeniük, fénymásoló-szalonok hosszú soraiba beállniuk az amerikai diákoknak. Tanulmányaik elvégzését olyan kényelmes egyetemi adattárak teszik könnyebbé, amelyek a magyar hallgatók számára is elérhetőek.
Vágólapra másolva!

Csupán az Apple iTunes zeneszoftverére van szüksége azoknak, akik bele akarnak hallgatni néhány amerikai egyetemi előadásba. A 2007 májusától működő iTunes U szolgáltatás segítségével több mint harminc egyetem anyagaihoz juthatnak hozzá - angolul - az érdeklődők. Ezek között akadnak a tanárok által előállított órajegyzetek, az előadások hangfelvételei, videói, de megtalálhatóak a diákok prezentációi, direkt az iTunes U-ba készített multimédiás anyagok, és persze az egyetemi élet során létrejövő egyéb dokumentumok is, például belső hírműsorok. Annak ellenére, hogy az adatbázisok eléréséhez használt szoftver hagyományosan zenékkel és filmekkel dolgozik, jól megoldották a más típusú anyagok kiszolgálását is, így a rendszer a PDF fájlokkal is meg tud birkózni.

Forrás: [origo]
Az iTunes U nyitólapja

Az iTunes U-ra mutató linkeket, magyarázó oldalakat a résztvevő egyetemek honlapjain is megtalálhatja az érdeklődő. Így az iTunest nem használó érdeklődők informálódhatnak a szolgáltatásról, ráadásul webes keresőkkel is egyszerűen rá lehet lelni az ingyenes egyetemre. Hosszú órákig tartana a szolgáltatásban megtalálható több ezer címet felületesen átfutni, már az iTunes U címlapján is érdekesebbnél érdekesebb anyagokba botlottunk.

Merlin Mann produktivitás-guru a Duke Egyetemen tartott egy órás beszéde az időhúzás és felesleges tevés-vevés elleni harcról például kihagyhatatlannak tűnik. Az anyag azért is fontos, mert a különböző ablakok váltogatása, chatelés, hírolvasás, e-mailekre való válaszolás között gyakorta fókuszát veszti a számítógépen dolgozó ember. Az előadást tartó Merlin Mann pedig az ilyesfajta figyelemvesztés elleni harci egyik legjobb szakembere és a 43folders című tematikus blog jótollú szerzője.

Tanórák a videómegosztón

Vannak intézmények, amelyek nem elégedtek meg az iTunes nyújtotta kész megoldásokkal és egyéb terjesztési formákkal kísérleteznek. A Kaliforniai Egyetem Berkeley kampusza a legegyszerűbb eszközt választotta az ott elhangzó előadások egy részének megosztására: csatornát nyitott a YouTube videómegosztón. A UCBerkeley nevű csatornájuk 229 videójára több mint kilencezer-hétszázan iratkoztak fel, a szekciónak fennállása óta több mint 1,6 millió nézője volt; meglehetősen jó adatok ahhoz képest, hogy oktatóanyagokról, előadásokról van szó.

Természetesen rendelkezik hagyományosabb eszközökkel is a Berkeley, így azok a felhasználók sem maradnak hoppon, akik elégedetlenek a YouTube nyújtotta képminőséggel, vagy akik későbbi megnézésre a saját gépükre akarják lementeni a videó- és hanganyagokat. Az egyes órákra podcastként is fel lehet iratkozni, így amikor új előadás kerül fel a honlapra, az automatikusan letöltődik, vagy új hírként megjelenik az RSS olvasóban. Az egyetem honlapjáról elérhető archívum a 2001-es év őszi félévéig nyúlik vissza, bár az első pár évben csak egy-két tárgy videói kerültek fel kísérleti jelleggel az internetre. 2004-től azonban már széles területet lefedő archívumot találhatnak az online vendégdiákok. Az előadásokat többnyire az egyetem professzorai tartják, ám néhány érdekes vendégelőadó virtuális órájára is be lehet ülni; az általunk beillesztett videón például a Google kereső szellemi atyja beszél a webes keresés mikéntjéről.

http://www.youtube.com/v/Ka9IwHNvkfU&rel=1

Sergey Brin, a Google alapítója előadása a Berkeley-n

MIT: tananyag az egész világnak

A Massachusettsi Műszaki Egyetem webes jelenléte is több rétegű. Az egyetem anyagai egyszerűen elérhetőek az iTunes U-ban, de emellett az intézmény komoly oktatási portált üzemeltet. Az Open Course Ware névre hallgató projekt 2001-ben kezdődött el, egy évvel később kísérleti jelleggel ötven kurzus adatait töltötték fel az oldalra három nyelven. A kezdeti érdeklődés láttán évről évre egyre több információt tettek elérhetővé, 2007-re az egyetem által indított összes kurzus anyaga letölthetővé vált, 1800 órából válogathatnak az érdeklődők. Az OCW az angol nyelv mellett kínai, thai, spanyol és portugál nyelven is tartalmazza a tananyagok egy részét, kényelmesebbé téve az ezeket a nyelveket beszélő, tanulni vágyó fiatalok életét.

Az Open Course Ware már a címlapján leszögezi: az oldal nem minősül MIT-s képzésnek, nem biztosít kapcsolatot az egyetem oktatóihoz, nem ad diplomát, mégis rendkívül népszerű. Az szabadon elérhető tudás, úgy tűnik, magában is elég vonzó. Árulkodóak az OCW statisztikái is: az oldat igénybe vevők majdnem fele autodidakta, saját öröméért tanuló felhasználó; 32 százalékuk diák, 16 százalékuk tanár, a fennmaradó hányadot pedig az egyéb érdeklődők adják.

Forrás: [origo]
Egy tananyag az Open Course Ware-ről

A világ egyik legnevesebb műszaki egyetemének ezernyolcszáz kurzusa nem mind műszaki tárgyakkal foglalkozik, a humán témák vagy a társadalomtudományok kedvelői is találhatnak az érdeklődésüknek megfelelő anyagokat. A kavalkádból mi a 2006-os év őszi félévének bűnügyi irodalom kurzusát ajánlanánk, amely az itthon is jól ismert Poe-i életműtől a talán kevéssé olvasott furcsa Borges-i világig kalauzolja el a krimikedvelő, de tudományt sem megvető olvasókat.

Keleten a helyzet változatlan

Hazánkban egy hasonló gyűjtőoldat találtunk, a Debreceni Egyetem webes archívumát, ám a tartalmat és a felhasználóbarátságot tekintve ez is messze elmaradt az amerikai egyetemek által üzemeltetett tudástáraktól. Az oldal egy MIT-n kifejlesztett tudományos anyagok katalogizálásához és elérhetővé tételére írt szoftveren alapul, ám minden egyes lapról süt, hogy az archívumot üzemeltető egyetemi könyvtár még nem lakta be teljesen a szájtot.

A rendes működést szerzői jogi okok is hátráltatják, ottjártunkkor az egyetem oktatói által írt, ingyenesen letölthető könyvek listája helyén csak egy rövid szöveget találtunk, amely szerint ezeket az anyagokat csak az intézmény saját gépein lehet olvasni, letöltésük szigorúan tilos: a helyzet iróniája, hogy a jegyzet szerint ez a belső olvasási mechanizmus sem volt épp működőképes. Végül hosszas keresés után találtunk olyan dokumentumokat, amelyeket valóban le lehetett menteni a saját számítógépünkre, az egyetem doktori iskolai hallgatóinak munkáit például bárki szabadon tanulmányozhatja.

Forrás: [origo]
A Mindentudás Egyeteme

A legtöbb hazai egyetem azonban még ilyen kísérleti tudásmegosztó oldallal sem rendelkezik. Egyes helyeken az oktatók publikációs jegyzékéből lehet levadászni érdekes tanulmányokat, máshol a kurzusleírások alatt lehet megtalálni az ajánlott irodalmak digitalizált példányait. Olyan komplex megoldással mint a massachusetts-iek egyik magyar intézmény sem rendelkezik. Az iskoláskorból kinőtt művelődni vágyó internethasználók utolsó mentsváraként szerencsére létezik a Mindentudás Egyeteme. Az 2002 és 2007 közti tíz szemeszter előadásai mellett az idén télen indult mesterkurzus felvételeit is megnézheti az érdeklődő a Mindentudás Egyetemének portálján. Az eddigi egy-egy előadást megélő témák helyett idén több tudós járt körül egy területet - ez a február másodikán megtartott első alkalommal a hálózatkutatás volt - így nagyobb lehetősége van az érdeklődőknek elmélyülni az adott témban, biztosabban körvonalazódnak a tudományterület gyakorlati alkalmazásának területei.

Bár a virtuális egyetem az egyik legjobb magyar kezdeményezés az iskolás kort elhagyók oktatására és az ismeretterjesztésre, megvannak a maga hibái. Akárcsak a Berkeley YouTube csatornáján szereplő videókat, a Mindentudás felvételeit sem vihetik egyszerűen magukkal a felhasználók, letöltésükhöz speciális szoftver és komoly elhivatottság szükséges. Az alternatív megoldásként használható hangfelvételek pedig több előadás mellől hiányoznak. Így akik vezetés, tömegközlekedés közben hallgatnák az előadásokat, ráfáznak folyamatos internetkapcsolatot igénylő, on-demand letöltődő megoldással.

Szedlák Ádám