Kína blokkolja a YouTube-ot a tibeti videók miatt

Vágólapra másolva!
Tiltólistára került a népszerű videomegosztó oldal Kínában, miután a múlt tibeti fővárosban, a kínai uralom ellen irányuló zavargásokkal kapcsolatos felvételeket publikáltak rajta.
Vágólapra másolva!

A Reuters híradása szerint az országból általában gond nélkül elérhető YouTube oldalát jelenleg nem tudják megtekinteni a Kínán belül élő internetezők. Az ázsiai ország nethasználói ugyanis a kommunista kormányzat által működtetett szűrőrendszeren keresztül hívhatják be a weboldalakat, melyeken a pénteki zavargások miatt a videomegosztó is fennakadt.

A hírügynökség úgy értesült, hogy a YouTube blokkolására azt követően került sor, hogy az amerikai szájton vasárnap több tucat külföldi forrásból származó videofelvételt és fotókat publikáltak a lhaszai zavargásokról.

Egy nemrég készült kutatás szerint Kínában legalább 210 millióan használják az internetet, míg az Egyesült Államokban 216 millióan kapcsolódnak a világhálóra, ám mivel az előbbi országban a felhasználói tábor gyorsabb ütemben bővül, az USA hamarosan a második helyre szorulhat vissza az internetpiacon.