Korlátlan zeneletöltést fontolgat az Apple

Vágólapra másolva!
A Financial Times értesülései szerint az Apple új online zeneértékesítési modell bevezetésén munkálkodik, amely prémium díjért korlátlan hozzáférést biztosítana az iTunes katalógusához.
Vágólapra másolva!

A gyártó által egyelőre hivatalosan még meg nem erősített hírek szerint az új modell a Nokia tavaly bejelentett Comes with Music kampányához lenne hasonlatos, amelynek keretében bizonyos újonnan megvásárolt prémium kategóriás készülékekhez egy évig korlátlan számú zeneletöltést biztosít majd valamikor az év közepétől. Az üzleti lap belsős forrásokból származó híradása szerint az Apple a legnagyobb lemezkiadókkal jelenleg is tárgyalásokat folytat egy hasonló prémium szolgáltatásról, amely különdíj ellenében korlátlan hozzáférést biztosítana az iPodok és iPhone-ok vásárlói számára.

A lap úgy tudja, hogy az alkudozások sarokkövét az képezi, hogy mekkora összeget hajlandó fizetni a számítógépgyártó a lemezcégeknek készülékenként. A Financial Times cikke szerint egyébként a Nokia csaknem 80 dollárnak megfelelő összeget hajlandó leperkálni zenei tartalomszolgáltató partnerei számára, míg az Apple eddig ennek az összegnek a negyedét ajánlotta fel. Az üzleti lap által megszólaltatott iparági szakértő szerint egy átlagos vásárló legfeljebb száz dolláros (vagyis nagyjából 16 ezer forintnak megfelelő) extra összeget hajlandó fizetni azért, hogy új lejátszójához annak teljes élettartama alatt zenefájlokat tölthessen le, havidíjas előfizetési modell esetén 7-8 dolláros (vagyis 1100-1300 forintos) összeget áldozna dalok korlátlan eléréséért.