Videónézővel újít a Mininova

Vágólapra másolva!
Streaming videóval bővül a Mininova torrentportál által kínált szolgáltatások listája. A holland torrentoldal használói eddig csak a letöltendő zenékbe tudtak belehallgatni.
Vágólapra másolva!

Az új videónézési funkciót a Delfti Műszaki Egyetem kutatói által megalkotott Tribler internet tévét megalkotókkal együttműködve fejlesztették ki a torrentportál üzemeltetői. A funkció először a mininova néhány regisztrált felhasználójának elérhető, a tesztidőszak végével azonban a nagyközönségnek is elérhetővé válik. A zenestreamingtől eltérően a videónéző csupán az oldal kiemelt tartalmainál lesz elérhető, azaz csak a művek szerzői által feltöltött legális tartalmakat lehet vele megnézni. Így aki kalóz filmekre vágyik, az továbbra is kénytelen lesz letölteni először a fájlokat. A TorrentFreak információi szerint a Mininova jelenleg háromszáz tartalomtulajdonossal működik együtt legális torrentes fájlterjesztésen, azonban a közeljövőben szeretnék a közreműködők számát bővíteni.

A videónéző fejlesztésében részt vevő Tribler projekt részt vesz a februárban 19 millió euróval megtámogatott P2P-Next Európai Uniós kutatásban is. A négy éves program során fájlcserélő technológián alapuló, személyre szabható tévés megoldásokat dolgoznak ki a résztvevők. A munkában számos európai egyetem mellett képviselteti magát a torrent technológiával régen kísérletező BBC is, ami egészen biztosan jó hír a brit sorozatok szerelmesei számára.

A projektet vezető Johan Pouwelse az Európai Műsorszórók Szövetségének genfi találkozóján kifejtette: olyan internettévés megoldáson dolgoznak, amely a sávszélességet fizetőeszközként használja. Azaz a feltöltött megabájtok fejében nézhetnének új tartalmakat a felhasználók, így igazságosabbá válna a rendszer és csökkenhetne az ilyen módon történő műsorszórás költsége. A kutató szerint az eljárás teljesen megváltoztathatja a ma ismert televíziózást.