Google-doksik internet nélkül is

Vágólapra másolva!
A keresőcég újabb offline, vagyis internetkapcsolat nélkül is használható alkalmazással bővíti szolgáltatásait: hamarosan a Google Dokumentumok szolgáltatás szöveg-, és táblázatszerkesztőjét is használni lehet majd a világhálótól távol is.
Vágólapra másolva!

Ken Norton, a külhoni felületeken Google Docs néven ismert szolgáltatás termékmenedzsere a PC Worldnek úgy nyilatkozott, az új funkciók fejlesztésekor arra törekedtek, hogy azokat zökkenőmentesen lehessen használni a világhálótól elszakadva is. Eddig ugyanis ehhez a feladathoz a felhasználóknak exportálniuk kellett a webes felületről dokumentumaikat valamilyen hagyományos fájlformátumba.

Az offline szövegszerkesztés lehetőségét fokozatosan aktiválják majd a Dokumentumok felhasználói körében az elkövetkezendő három hét során. A táblázatkezelő esetében az internettől távoli módban csak a dokumentumok megtekintésére lesz majd mód, míg a harmadik, prezentációk készítésére használható alkalmazás esetén egyelőre egyáltalán nem lesz mód offline elérésre.

A PC World híradása szerint a Google tervei közt szerepel, hogy az internettől távoli használatot olyan szolgáltatások esetében is bevezesse, mint például a Gmail vagy a Calendar, vagy a vállalatokat célzó Google Apps. Mindez a böngészőkre bővítésként telepíthető, Gears nevű nyílt forráskódú technológia segítségével valósítható meg, melyet eddig csak a Reader nevű RSS-hírcsatorna-olvasó szolgáltatásában alkalmazott a társaság, és erről a linkről lehet ingyenesen letölteni.

Ez a szoftver többek közt lehetővé teszi a JavaScriptben írt webes alkalmazások futtatását offline módon is, a létrehozott dokumentumokat pedig az online tárhely mellett a winchesteren is tárolja, internetközelben pedig automatikusan szinkronizálja azt a Google szerverén lévő adatokkal. Ez a megoldás egyben a szolgáltatás megbízhatóságát is javítja: ha ugyanis egy Docs-ban lévő táblázat szerkesztése közben szakad meg az internet, hiszen alkalmazásával így nem fognak elveszni adatok.