Nem kell többé postamester a magyar domainekhez

Vágólapra másolva!
Két technikai változást, és egy gyorsabban érkező információkat eredményező újítást jelentett be, a hazai domainregisztráció adminisztrátora, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT).
Vágólapra másolva!

A változásokról a domainabc.hu szaklap adott hírt. Eszerint gyorsabban frissülnek az úgynevezett névszerver-bejegyzések, amelyek "megmondják" az internetezőknek, hogy a böngészőbe begépelt cím melyik szerveren működik. A változás ugyan technikai, jelentőségét azonban nem csak a honlaptulajdonosok, rendszergazdák értékelhetik, mivel korábban a névszerver-változások gyakran napokig elérhetetlenné tettek egy-egy honlapot, amennyiben az új szerverre költözött. A gyorsabb - gyakorlatilag óránkénti - névszerver-frissülések várhatóan lerövidítik ezt az "elérhetetlenségi időtartamot" - bár az is igaz, hogy mire a világ összes névszerverén átvezetődnek a változások, az bizony továbbra is eltart egy darabig.

Eddig minden domain mellé ki kellett alakítani egy "postamesteri" e-mail címet, azaz a [email protected] címformátum minden internetcímnél élt (más kérdés, hogy nézte-e valaki az oda érkező leveleket, hiszen a spamet küldők is ismerték ezt az alapbeállítási szabályt). Az ISZT úgy döntött, hogy a jövőben azoknál a domaineknél, amelyekhez egyébként sem volt beállítva az e-mail fogadás lehetősége - azaz MX-rekordok nem voltak beállítva a tartománynévhez -, nem kell a postmaster@ formátumú címet is beállítani.

Ami a technika iránt kevésbé, ám a hazai domaineket illetően jobban érdeklődőket izgalomba hozhatja, az az a változás, hogy a meghirdetett domainek listája az eddigi napi két alkalom helyett óránként frissül majd. Így például a délben beadott domainregisztrációs kérelem az egy órával későbbi frissítéskor már látható lesz a listában.