A Wikipédia babérjaira tör a Larousse

Vágólapra másolva!
A lexikonairól híres francia Larousse könyvkiadó kedden bejelentette, hogy larousse.fr honlapon létrehozza az interneten "az első felhasználói közreműködéssel készített enciklopédiát", amely - a Wikipediával versenyben - lehetővé teszi állandó anyagának megtekintését és az internetezők szócikkeinek feldolgozását.
Vágólapra másolva!

A műfajok keveredésének elkerülése érdekében a két különböző forrásból eredő anyagokat világosan megkülönböztetik: az egyik oldalon a Larousse nyomtatott lexikonjának cikkei (mintegy 150 ezer cikk és 10 ezer fotó), a másikon az internetezők által készített anyagok lesznek. "Az emberek egyre inkább megszokják ezt a sokféleséget és különbséget tudnak tenni egy referenciaként kezelhető írás és egy vélemény között" - jelentette ki Line Karoubi, a kiadó szótár- és lexikonrészlegének helyettes vezetője, megemlítve az önkéntes szerzők által készített Wikipedia internetes tudástár nagy nemzetközi sikerét.

A larousse.fr azonban több ponton eltér majd a Wikipedia módszerétől. Míg az utóbbi írásai általában névtelenek és bármely internetező által módosíthatók, a Larousse önkéntes munkatársainak azonosítani kell magukat ahhoz, hogy a világhálóra feltegyék írásaikat, amelyeknek jogtulajdonosai maradnak - és amelyeknek szövegét csak ők maguk módosíthatják.

A Larousse nem az egyedüli a francia kiadók közül, amely internetre megy. A Le Robert 2008-tól a világhálóra teszi francia értelmező szótárát - ez fizetség ellenében lesz csak konzultálható. Az Encyclopedie universalis 2009-től lesz használható az interneten - évi 69 eurós (17 ezer forint) előfizetéssel. A Google is úgy döntött, hogy a keresőmotor mellé világhálós enciklopédiát állít: ezt a magukat azonosító internetezők szerkesztik majd, és reklámot is tartalmazhat.