YouTomb: a YouTube-videók temetője

Vágólapra másolva!
Hová kerülnek a videomegosztóról levetetett klipek? Egyáltalán, miért kellett eltűnniük? Ezekre a kérdésekre ad választ a kutatási céllal létrehozott szájt.
Vágólapra másolva!

A szerzői jogsértés miatt eltávolított YouTube-videók sorsát követi nyomon a YouTomb nevű weboldal (http://youtomb.mit.edu/), amelyet az MIT (Massachusetts Institute of Technology) diákjai hoztak létre. Az amerikai tudományegyetem Free Culture nevű szervezete szerint a szájtra azért van szükség, mert a YouTube tartalomszűrési elvei nem eléggé átláthatóak, főleg, miután a videomegosztó automatizált tartalomszűrési technológiát is alkalmaz.

A YouTomb alkotói szerint így a YouTube-ról eltávolíthatnak olyan videókat is, amelyek nem jogsértőek, például a szabad felhasználás kategóriájába tartoznak. A szájton minden egyes filmnél látható, hogy a szolgáltató vette-e le, vagy maga a feltöltő távolította el a felszólítás nyomán. A weboldal a klipek pályafutását is jegyzi: a filmekből csak egy pár kocka látható, de kiderül, hogy mettől meddig voltak fenn, hányan nézték meg őket, és hogyan értékelte őket a közönség. (Ez utóbbi két adatot grafikonon is ábrázolják.)

A kutatási céllal létrehozott oldal már csak azért is érdekes, mert a webes videomegosztás fontos eleme lett napjaink tömegkultúrájának. A YouTube-ra felkerülő tartalmak ugyan sok emberhez jutnak el, de a felhasználók rendszeresen figyelmen kívül hagyják a szerzői jogi korlátozásokat, így osztva meg egymással információt - amit sok esetben nem lehetne eljuttatni másokhoz. Gondoljunk csak arra, hogy hány Magyarországon sohasem vetített film vagy tévéműsor részletei válnak így láthatóvá számunkra a weben.

A YouTomb révén egy kicsit bepillanthatunk a kulisszák mögé, vagyis fogalmunk lehet arról, hogy a YouTube-on "tisztogató" üzemeltetők és szerzői jogvédők mire csapnak le éppen.