Öt év és 250 ezer dolláros büntetés kalózkodásért

Vágólapra másolva!
Egy internetes zenei kalóz csoport tagjára mondtak ki ítéletet New Yorkban, az igazságügyi közlemény szövege szerint azért, mert "büntethető mértéket jóval meghaladó mennyiségű szerzői jogot sértett meg üzletszerűen".
Vágólapra másolva!

A 25 éves Barry Gitarts-t az öt éves börtönbüntetés mellett ráadásul 250 000 dolláros bírság fizetésére is kötelezték, melyet már biztosan be kell fizetnie, azonban az elzárással kapcsolatban még folyamatban van a fellebbezés egy esetleges próbaidőért, amit viszont teljes kártérítéshez kötött a bíróság (az azonban kissé zavaros, hogy a zenei üzletben, szerzői joggal kapcsolatban hogyan kalkulálható ki a kártérítés összege).

Gitarts az Apocalypse Production Crew (APC) nevű, felső szintű internetes kalóz társaság tagja volt 2003 nyarától 2004 áprilisáig, és bizonyíthatóan fizetést kapott tőlük azért, hogy illegális szervereket üzemeltessen. A Texasban elrejtett gépekre az APC (fizetős) tagjai tudtak bejutni, hogy onnan letöltsenek vagy megosszanak egymással zenéket, számítógépes játékokat és felhasználói szoftvereket. A "felső szint" jelen esetben azt jelenti - legalábbis a bíróság indoklása szerint - hogy az APC egyike annak a pár tucat nemzetközileg is jelentős kalóz csoportnak, akiktől az interneten keringő illegális tartalmak közel 70 százaléka származik.

Chuck Rosenberg, az ügyben eljáró ügyész szűk szavúan így nyilatkozott: "A zenei kalózkodás lopás, így hát ha valaki nem akar állami börtönbe kerülni, ne csináljon ilyesmit". Az ügyet egyébként az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (Recording Industry Association of America - RIAA) indította el, miután felderítette az APC ügyeit és átadta a hatóságoknak. A csoport elleni legnagyobb fenntartás ráadásul az volt, hogy bennfentesek segítségével még megjelenés előtt álló, hivatalosan sehol sem kapható lemezeket vagy filmeket is ki tudtak szivárogtatni a felhasználóiknak. Gitarts pere ráadásul csak egyike a most is folyamatosan futó kalózkodási pereknek, az APC további 15 tagja ellen folyik jelenleg is eljárás. Az Operation FastLink nevű kezdeményezés keretében pedig összesen 56 per vár döntésre az Egyesült Államokban.

(PCWorld.hu)