Újítás a YouTube-on: feliratozni lehet a klipeket

Vágólapra másolva!
A videók feltöltői megfeliratozhatják a YouTube-on megosztott felvételeket, amelyeken szövegbuborékokat, megjegyzéseket és linkeket is el lehet helyezni.
Vágólapra másolva!

A Google új eszközöket ad a YouTube-felhasználók kezébe: annotációkat (annotations), vagyis magyarázó szövegeket lehet elhelyezni a feltöltött filmeken. A feliratokat csak a regisztrált felhasználók gyárthatják, és csak a saját maguk által feltöltött videókhoz.

A magyarázó szövegek három különböző típusba tartozhatnak: a szövegbuborékok (speech bubbles) egy-egy szereplőhöz kapcsolhatók, a megjegyzések (notes) egy lebegő szövegablakban tűnnek fel tetszőleges helyen, a kiemelések (spotlight) pedig egy "képaláírással" ellátott keretként jelennek meg a filmen, amelynek tartalma csak akkor jelenik meg, az egeret fölé viszik. Minden elem mellé el lehet helyezni hiperlinkeket is, amelyek más videókra, csatornákra vagy keresési eredményekre mutathatnak.


Egy interaktív videó. Feliratok csak átkattintás után látszanak


Az eszközök segítségével akár olyan interaktív videókat is össze lehet rakni, mint amilyen az új szolgáltatást bemutató itt a piros-hol a piros klipen látható. A poharak alatt elrejtett tárgy helyét úgy lehet találgatni, hogy a felhasználó az utolsó képkockák alatt az általa helyesnek vélt rejtekhelyre kattint, amire betöltődik a tipp kimenetelét mutató újabb videó.

A feliratok a videó beágyazott változatában sajnos nem látszanak, ezek megtekintéséhez mindenképpen át kell kattintani a klip saját YouTube-oldalára. A felhasználók a videó adatlapján megjelenő "Edit Annotations" gombra kattintva kezdhetik meg a feliratozást, amelynek során minden szövegnél meg kell adni azt is, hogy mettől meddig legyen látható, illetve tetszés szerint lehet méretezni és pozícionálni a felirat-mezőt.