Pendrive-on vesztették el a titkos adatokat

Vágólapra másolva!
Bizalmas adatokat tartalmazó pendrive-okat hagytak el a brit Védelmi Minisztérium dolgozói. 2004 óta több mint száz USB kulcsnak és mintegy 650 laptopnak veszett nyoma az intézményben.
Vágólapra másolva!

A számok azért háborították fel a brit közvéleményt mert a minisztérium korábban ennek csupán a felét volt hajlandó beismerni. A mostani statisztika szerint a 658 laptopot loptak el, 89-ről pedig csupán azt nem tudják, hol van. Nem biztató a megtalálási statisztika sem, a négy év alatt összesen 32 elveszettnek hitt gépre leltek rá. Az elkallódott pendrive-ok mintegy negyede, 26 darab, tartalmazott titkos információkat, további húszon pedig bizalmas adatok voltak.

A BBC újságírói által megkérdezett biztonsági tanácsadók és Liam Fox a legnagyobb ellenzéki párt által működtetett hivatalos árnyékkormány védelmi minisztere egyaránt elmarasztalandónak tartották a jelenlegi gyakorlatot. Ugyanakkor az ezév júniusában az adatvesztési ügyekről készült Burton-jelentés az eddigi adatvédelmi előírásokat jónak találta. A jelentés elkészülte óta a védelmi minisztérium húszezer, eddig tikosítás nélkül üzemelő laptopot hívott vissza, hogy felszereljék őket a megfelelő védelmi szoftverekkel.

A tavalyi év második legnagyobb adatvesztése is a a brit államigazgatáshoz kötődik. Akkor az ország felének, huszonötmillió ember személyes adatait sikerült elhagynia a királyi adó- és vámhivatalnak. A dobogó legfelső lépcsőjére csupán azért nem jutottak fel a figyelmetlen hivatalnokok, mert a TJX diszkontlánc számítógépes rendszeréből négy és fél Magyarországnyi vásárló adatait lovasították meg a szemfüles hackerek.