Szerb honlapokat támadnak koszovói hackerek

Vágólapra másolva!
Koszovói számítógépes kalózok pár napja megtámadták a szerb mezőgazdasági minisztérium és a Szerb Ortodox Egyház internetes honlapját, s az utóbbi még mindig használhatatlan - derült ki a belgrádi sajtó keddi híradásaiból.
Vágólapra másolva!

A minisztériumi honlapot hétfőre virradóra érte a támadás - a hackerek a Koszovói Köztársaság feliratot, Koszovó zászlaját, a rá vonatkozó fontosabb adatokat helyezték el rajta, illetve azoknak az országoknak a listáját, amelyek elismerték a magát függetlenné nyilvánított volt szerb tartományt. A támadást néhány óra alatt sikerült elhárítani, de a Szerb Ortodox Egyház honlapjának internetes összeköttetése azonban továbbra sem működik. Azt vasárnap este egy olyan vírussal bénították le, amely minden másodpercben óriási mennyiségű, a világ legkülönbözőbb országaiba irányuló internetes oldallehívást indít el.

Oda-vissza játék

Szakértők szerint a minisztériumot ért támadást megkönnyítette az, hogy a szerb kormányintézmények internet-összeköttetését biztosító szerverek a szolgáltatóknál vannak elhelyezve. Mint a Press című belgrádi lap tudósításából kiderült, albán hackerek már június elején is megtámadták a legfontosabb szerb állami intézmények internetes oldalait, június közepén pedig a Pristina körüli gracanicai egyházmegye honlapját foglalták el. A kibertérben folytatott harc azonban nem egyoldalú: szerb számítógépes kalózok is támadják a koszovói internet-oldalakat, május közepén pedig az albán posta portáljának összes lapján helyezték el a szerb zászlót és a Koszovó Szerbiáé jelszót.

A koszovói albánok a jelek szerint "többfrontos küzdelmet" folytatnak: júliusban egy magát Kosova Hackers Groupnak nevező csoport a montenegrói légitársaság honlapjának eredeti tartalmát cserélte le vörös alapon fekete sasra (ez Albánia nemzeti zászlaja), amelynek nézője albán népzenét is hallhatott. Majd miután ezt a Vijesti című podgoricai újság jelentette, az ő honlapjának a tartalma is eltűnt, s megjelent a helyén a vörös alapon szárnyait széttáró fekete sas.