Továbbra is támadják Grúziát az interneten

Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg már beszüntette a támadást, de az orosz hackerek továbbra is igyekeznek megbénítani a fontosabb grúz webszájtokat, amelyek egy részét már Amerikába menekítették.
Vágólapra másolva!

Medvegyev elnök kedden megálljt parancsolt a Grúziába bevonuló orosz csapatoknak, de a kibertérben továbbra is zajlik az ország hivatalos webszájtjai elleni támadássorozat - adta hírül az AP. "Egy perc nyugtunk sincs" - nyilatkozta az atlantai székhelyű Tulip Systems vezetője, Tom Burling. A webtárhely-szolgáltató adatai szerint ötezer az egyhez a támadó célú és a "rendes" forgalom aránya, amely a grúz elnöki weboldalra érkezik.

A president.gov.ge címen található oldalt időről időre lebénítják a támadások, bár a Tulip tűzfala a kártékony forgalom legnagyobb részét kiszűrik. A vállalat szakemberei az FBI-nak is jelentették a támadásokat, az oldalt pedig még szombaton az Egyesült Államokba menekítették.

A hirtelen mentőakcióra azért kerülhetett sor, mert a Tulip Systems vezérigazgatója, Nino Doijashvili grúz származású, és konfliktus kirobbanásának időpontjában éppen Grúziában nyaralt. A szakember még csütörtökön felajánlotta segítségét az ország kormányának, amikor az orosz hackertámadások megindultak a fontosabb weboldalak ellen.

A támadók botneteket, vagyis kártékony vírusokkal megfertőzött számítógépeket állítottak át a grúz kormányzati és híroldalak elleni támadásra. A túlterheléses támadásokkal jellemzően vagy lelassítják, vagy lehetetlenné is teszik a webszájtok működését, elérhetetlenné téve azokat, de mint arról beszámoltunk, volt olyan oldal is - például a grúz külügyminisztériumé -amelyet feltörtek és megváltoztatták a tartalmát.

Az akcióban részt vevő botnetek Gari Kaszparov orosz sakkmester és ellenzéki politikus webolalát is támadják, illetve bizonyos orosz híroldalakat. A sors fintora, hogy az Amerikába menekített grúz kormányzati oldalak a Tulip Systems révén az ország névrokonába, Georgia államba kerültek, amelyet azonban nem az angolul megegyező nevű Grúziáról, hanem még II. György királyról (King George II.) neveztek el az angol telepesek.