Vágólapra másolva!
 Egy magát "a görög biztonsági csapat"-nak" nevező hackercsoport behatolt a Genf közelében nemrég aktivizált nagy hadron ütköztetőt  (Large Hadron Collider, LHC) kiszolgáló egyik számítógépes hálózatba. A jelenlegi információk szerint a behatolók nem okoztak kárt - számolt be a Telegraph.
Vágólapra másolva!

A több mint négymilliárd eurós költséggel készült nagy hadron ütköztető a világ legnagyobb részecskegyorsítója, amely egy 27 kilométer kerületű föld alatti alagútban működik. Segítségével a szubatomi világ szerkezetét vizsgálják, a részecskék ütköztetése a fizika alapvető kérdéseire ígér választ. Az itt végzett megfigyelések hatalmas informatikai erőforrásokat igényelnek, mivel óriási mennyiségű adat feldolgozására, rögzítésére van szükség. Cserében viszont akár Univerzum kialakulásának és az anyag szerkezetének soha nem látott titkaira derülhet fény ezekből.

Noha számos forrásból bebizonyosodott, hogy a létesítmény nem jelent semmilyen fenyegetést bolygónkra nézve, a hadron ütköztetőnek helyt adó CERN kutatói rengeteg fenyegető levelet, telefonhívást kapnak olyan emberektől, akik attól tartanak, az LHC-ben végrehajtott kísérletek során fekete lyuk alakulhat ki, amely felfalhatja a Földet, vagy katasztrófákat, például cunamikat, földrengéseket okozhat - írja a Telegraph. A Tudomány rovat összeállításából megtudhatja, ez miért nem igaz.

Világvégétől félnek

Az első protonnyalábok körbevezetését követően, szerdán azonban a magát Greek Security Teamnek nevező hackercsoport feltörte a CERN egyik olyan szerverét, melynek tartalma nyilvánosan elérhető volt. A cmsmon.cern.ch címet feltörő hackerek több fájlt feltöltöttek a szerverre és lecserélték a nyitólapot. Az oldal eredetileg a hadron ütköztető rendszerének legnagyobb egységéről szóló tudósoknak szánt információs oldal volt, ám a világ biztonságáért aggódó hackerek figyelmeztetéssé alakították, amely a CERN rendszerének sebezhetőségére hívja fel a figyelmet. A Telegraph értesülései szerint a támadás hatására az oldalt elérhetetlenné tették az egyszerű érdeklődők számára. A lapot kiszolgáló szerver többnyire válaszol a megkeresésekre - ezt a ping paranccsal bárki ellenőrizheti - ám a weboldal már nem töltődik be a böngészőben.

Egy lépésnyi távolság

A CERN-ben dolgozó tudósok szerint a támadás azért volt aggasztó, mert a hackerek "egy lépésnyi távolságba" kerültek a nagy detektort irányító számítógép-rendszerhez - olvasható a Times honlapján. Azt egyelőre azonban nem tudni, mit is takar pontosan a fent használt kifejezés, lehetséges-e, hogy a CERN webes rendszerén keresztül külső behatolók hozzáférést nyerhetnek napjaink egyik legfontosabb, tetemes költségvetéssel zajló tudományos kísérletének vezérlésébe. Amennyiben ezek a rendszerek tényleg átjárhatóak, akkor a Compact Muon Solenoid lehet világunk egyik legkomolyabb elköthető "nagyvasa", hiszen a kísérlet egyik lelkének számító detektor súlya 12500 tonna, átmérője pedig 16 méter. Létrehozásában 36 ország tudósai - köztük debreceni kutatók is - vettek részt.

James Gillies, a CERN szóvivője az eset kapcsán a Timesnak úgy nyilatkozott, nem tudják, a hackerek hogy jutottak be a rendszerbe, de a jelenlegi információk alapján úgy tűnik, nem okoztak kárt az informatikai rendszerben. Valószínűleg az elkövetők csak azt akarták demonstrálni, hogy a CERN is feltörhető. A CERN hivatalos tájékoztatása szerint a behatolást azt tette lehetővé, hogy az egyik webszervert rosszul konfiguráltak, bár a hackerek tevékenységét órákon belül észlelték, és a hibát is orvosolták. Ugyanakkor a vizsgálatok elvégzése után úgy döntöttek, hogy mivel azon úgysem tárolnak közhasznú anyagokat, elérését a központon belülre korlátozzák.