Budapesti épületekkel bővült a Google Earth

Vágólapra másolva!
A Google virtuális földgömb-szoftverének felhasználói már egy sor "hivatalos" 3D-s modellt is láthatnak a fővárosról, amelyek száma folyamatosan bővül. A városvezetés komoly turisztikai reklámértéket lát a kezdeményezésben.
Vágólapra másolva!

Budapest híres középületei és hídjai közül jelenleg huszonhatról érhető el a Google Earth lapos, műholdképes felületéből kiemelkedő, szabadon forgatható térbeli modell, de ez csak az első lépés: a szám folyamatosan növekedhet majd. A városvezetés és a modelleket készítő cég szeretné, ha évente több tucatnyival bővülne ezek száma - tudtuk meg a "virtuális Budapest" kezdeményezésről szóló sajtótájékoztatón, a modellek hivatalos bemutatóján.

A Google Earth felhasználói jól ismerhetik a térképre telepíthető térhatású modelleket, amelyeket egyébként bárki ingyen készíthet a Google Sketchup nevű, 3D-s tervezőprogrammal. A Budapestről most felkerült látnivalók azonban egy profi projekt keretében készültek el: ez azt jelenti, hogy nem kell őket külön letölteni és telepíteni a Google Earthbe, hanem, ha a felhasználó bekattintja a 3D-s épületek megjelenítését, akkor azonnal megjelennek, így rögtön elérhetők a netezők számára.

A világ nagyvárosai közül eddig csak New York, San Francisco és - Európában egyedüliként - Amszterdam élt ezzel a lehetőséggel, vagyis a magyar főváros egy elég előkelő klubhoz csatlakozott. Mint azt a projekt bemutatóján Demszky Gábor főpolgármester kiemelte, elsősorban a jelentős turisztikai vonzerővel bíró középületeket igyekeztek megjeleníteni, hogy ezzel is növeljék a főváros vonzerejét. Az első 24 modell között a így olyan épületek szerepelnek, mint a Mátyás templom és a Halászbástya, Széchenyi fürdő, a Gellért szálló vagy a citadella.

A Google Earth világszerte 350 millió felhasználóval rendelkezik, és több mint tízmillióan nézegetik a virtuális földgömböt nap mint nap. A felhasználók elsősorban turisztikai céllal veszik elő a szoftvert, vagyis majdani nyaralásuk, utazásuk helyszíneit nézegetik rajta keresztül - mondta el a sajtótájékoztatóra küldött YouTube-üzenetében a szabadsága miatt távol lévő Peresztegi Zoltán, a Google hazai képviseletének vezetője.

A budapesti látnivalók modelljei videón

Demszky Gábor azt is megemlítette, hogy a modelleknek nem csak a száma javulhat a közeljövőben, hanem minősége is, és mint azt a modelleket készítő Virtual Hungary Kft. egyik képviselőjétől, Süli Gábortól megtudtuk, készülnek is erre. A fejlesztő elárulta, nagy álma, hogy a teljes várnegyed lemodellezését megvalósítsák: a budai vár épületei közül egyelőre csak a várfal, a már említett Mátyás templom, és a palota épületegyüttese van a Google Earthben.

Az eddig elkészült modellekre hatmillió forintot költött a főváros, és mint azt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes elmondta, továbbra is finanszírozzák a középületek virtuális másának legyártását. Egy-egy ilyen modellt 50-250 ezer forint közötti összegért tud elkészíteni a Virtual Hungary, aminek legköltségesebb és legnehezebb része a fotózás, ami az épületmodellhez tartozó élethű textúra elkészítéséhez kell. A modellezés részeként az épületekhez a weben is megjelenő Panoramio-galériát gyártanak a fotókból, és a fővárosi projektben a modellek Google Earthben is megjeleníthető információs oldalán a Budapestinfo.hu turisztikai oldalt linkelik.

Magáncégekre is várnak

Az önkormányzat turisztikai hivatala által finanszírozott "virtuális építkezés" azonban csak az első lépés. A fejlesztők szeretnék elérni, hogy magáncégek is szálljanak be a kezdeményezésbe, és "fogadjanak örökbe" egy-egy városrészt, amelyet az ő költségükön modellezne le a cég. A tervek szerint, ha elég sok támogató akad, akkor a város középületeinek nagy részét már ingyen gyárthatná le a Virtual Hungary a fővárosnak.

Forrás: [origo]
Turistacsalogató a Halászbástyához (nézze meg a többi képet is!)

A kezdeményezésből nem zárják ki azokat a hobbistákat sem, akik már eddig is készítettek épületeket a Google Earth-höz. A Parlament épülete például egy ilyen munka, amelynek a kft. már csak a textúráját javította fel, hogy elhelyezhesse azt a "hivatalos" modellek között. A cég előnye valójában csak annyi, hogy mivel megfelelt a Google követelményeinek, hivatalos partnerként dolgozhat velük együtt, és lehetősége van az ilyen modellek frissítésére, javítására is.

Az első körben felkerült hídmodelleket, amelyek a többivel együtt már a héten láthatóvá váltak a Google Earhtben, érte némi kritika azért, mert látszik alattuk az eredeti műholdkép, vagyis olyan, mintha kétszintes lenne minden ilyen építmény. A hibát, mint megtudtuk, nem a modell készítői vétették: a Google ugyanis nem teszi lehetővé, hogy ezeket a részleteket lefedjék. (Hasonló gond akadt például a domborzattal is.) A virtuális építkezés a fejlesztők reményei szerint vidéken is elindulhat majd.