Újra nő a spamek száma

Vágólapra másolva!
Bár egy csalárd szerverhosting-cég lekapcsolását követően nemrég drasztikusan visszaesett az internetes levélszemét mennyisége, a spamek száma szép lassan újra visszaáll az eredeti szintre.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai McColo társaság számítógépeit november közepén vágták el az internetről a céggel szerződött internetszolgáltatók a társaságot ért számos panasz kivizsgálását követően. Mint arról beszámoltunk, a McColo lekapcsolását követően becslések alapján mintegy háromnegyedével csökkent a világszerte keringő levélszemét mennyisége. A hálózaton ugyanis számos olyan szerver üzemelt, amelyet internetes bűnözők trójai programokkal és más kártevőkkel fertőzött PC-k tízezreinek távirányításához használtak.

Bár szakértők már akkor úgy vélték, a csökkenés rövid távú lesz, a Symantec szakértője a Cnetnek konkrét tapasztalatokról is beszámolt. Matt Sergeant antispam-szakértő szavai szerint a levélszemét mennyisége már most a 37 százalékát teszi a McColo lekapcsolása előtt mértnek. A szakember azonban azt is elmondta, hogy bár a hostingcég blokkolásával számos spamforrást elnémíttattak a hatóságok, sokukat azóta külföldi internetszolgáltatókhoz költöztettek át, ezeket pedig sokkal nehezebb lesz kiiktatni, mint az Amerikában működőket. Ugyanakkor Sergeant úgy véli, nem volt felesleges a november közepén végrehajtott akció, a szerverek átköltöztetése ugyanis a spammereknek extra pénzbe került, s remélhetőleg néhányukat sikerült vele eltántorítani az illegális tevékenység folytatásától.