Újra elérhető az európai digitális könyvtár

Vágólapra másolva!
Megerősítették az Europeana nevű internetes könyvtár szerverkapacitását, amely a nagy érdeklődés miatt összeomlott a novemberi premier után. A kétmillió tételt tartalmazó szolgáltatás mától ismét elérhető.
Vágólapra másolva!

Újra elérhetővé vált az Europeana, az európai digitális multimédia-könyvtár, miután a november 20-i megnyitás utáni órákban a szerverek nem bírták az érdeklődők hatalmas rohamát, és a számítógépes rendszer összeomlott. A keddi brüsszeli bejelentés szerint az elmúlt hetekben megnégyszerezték a szerverkapacitást.

Az informatikai hátteret a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár hivatott biztosítani, ám percekkel az indítás után kiderült, hogy alaposan elszámították magukat. Óránként ötmillió látogatót még képesek lettek volna kiszolgálni, de miután óránként 10-20 millióan próbáltak kattintani az Europeana internetes címére, világossá vált, hogy a számítógépes kapacitást nagyságrendekkel kell bővíteni.

Ez hetekig, akár december közepéig is eltarthat - közölték másnap. Később arról adtak tájékoztatást, hogy csak valamikor januárban lesz elérhető az Europeana. Most azonban közölték, hogy immár ismét hozzá lehet férni a tartalomhoz. A www.europeana.eu címen elérhető portál egyelőre kétmillió "tételt" - könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket - tesz hozzáférhetővé az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiból, illetve egyéb kulturális intézményeiből.