Emberi hiba miatt bakizott a Google kereső

Vágólapra másolva!
Szombat délután fél óráig önálló életre kelt a Google kártékony oldalakat jelző funkciója. A kereső találati oldalain minden link alatt fetűnt a hagyományosan csak kártékony lapok számára fenntartott "Az oldal káros lehet a számítógéped számára" figyelmeztetés.
Vágólapra másolva!

A hiba körülbelül 15:40-kor keződött, ekkortól minden link alá kiírta a motor, hogy az ott található oldal és a rajta lévő fájlok kárt tehetnek a felhasználó számítógépében. Az első hazai riasztást KTamas írta a Twitteren: "meghülyült a google, minden találatra aszondja hogy veszélyes oldal". A hiba nem csak hazánkat érintette, hasonló tapasztalatokról számoltak be a Twitter mikroblog szolgáltatáson a világ különböző tájain élő felhasználók igazolták a probléma meglétét. A rendetlenkedő funkció magát sem kímélte, a Google keresőszóra megtalált oldalakat is károsnak ítélte a szolgáltatás.

Forrás: [origo]

Mindenki gyanús, aki él

A mikroblogolók írásai szerint a riadóhullám valamivel fél öt előtt ért véget. A riasztás alatt nem voltak elérhetőek az oldalak tárolt változataira mutató linkek sem, a Google szolgáltatásai viszont működtek tovább. A Webisztán információi szerint a leállás a Gmail levélszűrőjére is hatással volt, az ingyenes levelezőrendszert használóknak érdemes átnézni a levélszemét mappájukat tévesen spamnek nézett levelek után kutatva.

A webes trendekkel és történésekkel foglalkozó Mashable bloggere szerint a másodpercenként keresések millióit kiszolgáló cég téves figyelmeztetéseinek akár pénzügyi következményei lehetnek. Azoknak a honlapok a gazdái, amiknek a látogatóit a körülbelül fél órás meghibásodás riasztotta el, valószínűleg nem örülnek.

Forrás: [origo]

Magával sem kivételezett a kereső

"Meghibásodás történt, aminek a természetét még nem tudjuk." - nyilatkozta Google szóvivője a BBC-nek. Az szóvivő azt is hozzátette, hogy a hibát helyreállították, megkezdődött a vizsgálódás az után, mi okozta a kéretlen figyelmeztetéseket.

Emberi hiba okozta a problémát

A Google hivatalos blogján a keresésekért felelős vezető nyilatkozott a délutáni problémáról. Marissa Mayer szerint a legitim szájtok veszélyesként jelölését emberi hiba okozta. A keresések eredményei mellett ugyanis a non-profit StopBadware.org szervezet adatbázisának felhasználásával feltüntetik, ha az adott oldalon potenciálisan veszélyes szoftverek találhatók. A ma reggel kapott lista tévedésből egy joker karaktert is tartalmazott, ez vezetett a teljes internet veszélyesnek nyilvánításához.