Már nem a pornó és a fájlcsere legmenőbb a neten

Vágólapra másolva!
Míg pár évvel ezelőtt a bittorrent fájlcserélő forgalma növekedett a legyorsabb ütemben, addig ma egyre inkább közvetlen letöltéssel szerzik be a felhasználók a kívánt programokat, valósággal falják a webes videókat, pornó helyett pedig sokan játékokat töltögetnek.
Vágólapra másolva!

Érdekes trendre világítottak rá a német hardvergyártó legújabb statisztikái, amelyek a világ internetforgalmának összetételéből adnak alapos merítést. Az ipoque olyan berendezéseket gyárt, amelyek segítségével monitorozható az internetes adatcsomagok jellege és tartalma, partnereinek - elsősorban internetszolgáltatók - statisztikái alapján pedig a vállalat évről évre átfogó jelentést készít a világ internetforgalmáról. A 2008-as adatokból ottani közreműködő híján Ausztrália kimaradt, újonnan szerepel benne viszont a Közel-Kelet és Dél-Amerika.

Élre tör a web

Az Ars Technica által közzé tett számok szerint a fájlcserélők forgalma még mindig a forgalom legalább felét adja az összes figyelt régióban, leszámítva Észak-Afrikát és a Közel-Keletet. A p2p növekedése viszont már lassabb ütemű, mint a webes forgalomé, amelynek részesedése 16 és 34 százalék közötti értéket tesz ki. A legnépszerűbb protokoll még mindig a BitTorrent, mögötte messze lemaradva a második helyen az eDonkey áll, kivéve Dél-Amerikában, ahol a jelentés szerint a nagy számú kínai bevándorló használ saját, nálunk jórészt ismeretlen szoftvert.

A fájlcserélő rendszerek népszerűségének csökkenése persze nem feltétlenül jó hír a jogtulajdonosoknak, teszi hozzá az Ars Technica, mivel ezeket bizonyos régiókban a közvetlen letöltést lehetővé tévő fájlmegosztók (Megaupload, RapidShare) váltják fel. Annak már talán inkább örülhetnek, hogy az egyik leggyorsabban növekvő trend a webes, elsősorban Flash alapú videó, vagyis a YouTube és társai, kivéve a Közel-Keleten, ahol sok országban le vannak tiltva bizonyos szolgáltatások.

Filmet töltögetnek a torrentezők

Az ipoque szerint a torrentezők körében a legnépszerűbb még mindig a film, amely 60 százalékot tesz ki Európa déli részén, míg a cég által kiemelten monitorozott Németországban 30 százalékot. Ott sem a jogtiszta tartalmak szorítják azonban vissza az illegális filmletöltéseket, hanem a szoftverek, amelyeket a felhasználók 40 százaléka cserélget a p2p-rendszerekben, ennek nagyjából fele játék, és fel más alkalmazás. A videojátékok, úgy tűnik, néhol még a pornót is háttérbe szorították a torrenten, míg az eDonkey elsősorban a zeneletöltés terepe maradt.

Az egyetlen olyan alkalmazástípus, amely egyaránt növekvő népszerűséggel bír a világ minden részén, az internetes telefon (VoIP). A Skype továbbra is a legnépszerűbb alkalmazás, de egyre többen használják az azonnali üzenetküldő (IM) programok hanghívásos funkcióját is. Az ipoque adataiból megállapítható, hogy a legnépszerűbb online alkalmazások és a netforgalom tekintetében jelentős különbségek vannak az egyes megfigyelt régiók között, amiben a politikai berendezkedéstől kezdve a migrációs viszonyokig sok mindennek szerepe lehet, és egy-egy új alkalmazás gyorsan domináns szerepre képes törni.