E-mailben kéregettek a brit miniszter nevében

Vágólapra másolva!
Feltörték Jack Straw, brit igazságügy-miniszter Hotmail fiókját: a csalók pénzt kérő üzeneteket juttattak el a miniszter összes ismerősének - adta hírül a Times techblogja.
Vágólapra másolva!

A nigériai csalók a miniszter másodlagos e-mailjéhez fértek csak hozzá, amit választókerületének polgáraival való kapcsolattartásra használ. Két ok miatt lehet kínos Jack Strawnak a mostani eset. Egyrészt, mert a címlistán így is számos munkáspárti vezető e-mailje megtalálható volt, másrészt, mert belügyminiszterként Straw indította el az Egyesült Királyság csúcstechnológiai bűnözéssel foglalkozó rendőri egységét.

Egyszerű adathalász támadás vezethetett a jelszó megszerzéséhez. A levelezőfiók bezárásával riasztgató levélre válaszoló ügyintéző elég adatot adott ki a támadóknak, hogy azok bejuthassanak a miniszter fiókjába. A behatolás után a csalók levelet küldtek a címlista összes tagjának, mely szerint a Nigériai fiatalokat a rasszizmus elleni harcra felkészítő konferencián résztvevő miniszter elhagyta iratait. A bajban lévő államférfi háromezer dollárt, azaz mintegy hétszázezer forintot kért kölcsön a levél címzettjétől, hogy hotelszámláját rendezve mihamarabb hozzájusson a szállodában tárolt értékeihez.

A csalók tevékenységére hamar fény derült, mert a levelet megkapó választópolgárok közül több is felhívta képviselőjét, hogy valóban Nigériában van-e és tényleg szüksége van-e pénzre. A csalók üzenetére csak egy címzett válaszolt, pénzt pedig senki sem küldött az Afrikában ragadt politikus megsegítésére.

A csalás sikertelenségét a politikus azzal magyarázza, hogy a postafiókot feltörők által kitalált történet rendkívül nevetségesre sikerült. "Sok esetben rá tudják venni az embereket, hogy fizessenek" - nyilatkozta Straw a Lancashire Telegraph-nak, hozzátéve, hogy ehhez hihetőbb történet szükséges.

Az biztos, hogy a támadók nem fértek hozzá kormányadatokhoz. A miniszer pedig afelől is biztos, hogy a feltört Hotmail fiókból nem emelhették el a választópolgárok bizalmas adatait sem. Straw szerint több szervezett banda dolgozik azon, hogy komoly pénzeket sajtoljanak ki az internetezőkből.