Nem valószínű, hogy lekapcsolják a francia netkalózokat

Vágólapra másolva!
Számos bírálat érte a héten azt a francia törvényjavaslatot, amelynek értelmében az online kalózkodáson ért felhasználókat először e-mailben, majd postai levélben figyelmeztetnék, harmadszorra azonban két-tizenkét hónapra felbontanák szerződésüket a szolgáltatók. A drákói szigort fogyasztóvédelmi szervezetek, lobbicsoportok sem tartják jó ötletnek, és nem csak az ellenzékben, de a kormánypárton belül is akadtak bírálói - számolt be a Reuters.
Vágólapra másolva!

A szigorú szankciók bevezetésével a kormányzat az internetes zene-, és filmkalózkodást szeretné visszaszorítani, mivel iparági statisztikák szerint a tavalyi év során a világhálóról letöltött, 40 milliárdosra taksált zenefájl 95 százaléka volt illegális kópia. Jean-Francois Copé, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) nemzetgyűlési frakcióvezetőjének nyilatkozata szerint "a művészeknek is meg kell élniük valamiből, mi pedig kisemmizzük őket. Ezen változtatni kell, és venni kell a bátorságot vállalni érte a felelősséget."

A kormányjavaslatot még tavaly októberben fogadta el a felsőház, de a nemzetgyűlés elé ezen a héten kerül, itt azonban már nem várható, hogy minden nehézség nélkül átmehet. A Reuters szerint a szocialisták már korábban is úgy nyilatkoztak, hogy nemmel fognak szavazni a törvényjavaslatra, de még a kormányzó jobbközép UMP koalíciós partnerei is hezitálnak, sőt, még a kormánypárt egyes képviselői is bírálták azt.

Kritizálói szerint a törvényjavaslat méltánytalan mértékű büntetéseknek tenné ki a becsületes felhasználókat, mivel a hackerek könnyedén képesek meghamisíthatják a letöltéshez használt ip-címeket, ezzel bajba sodorva a teljesen ártatlan előfizetőket, mások szerint pedig még az ártatlanság vélelmével is ütközne egy ilyen jogszabály. Januárban egyébként az ír Eircom internetszolgáltató már megállapodást kötött arról négy nagy lemezkiadóval, melynek keretében szerződést bont az illegális zeneletöltésen ért előfizetőkkel, és a brit kormányzat is hasonló stratégia bevezetését tervezi 2012-től.