Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség őrizetbe vett huszonhárom embert, többségében nigériaiakat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy mesés örökség ígéretével csaltak ki pénzt áldozataiktól az interneten keresztül.
Vágólapra másolva!

A csalók 150 jóhiszemű embert szedtek rá az Egyesült Államokban és Európában a nigériai csalás néven ismert régi módszerrel. Az elkövetők naponta mintegy 20 ezer e-mailt vagy postai levelet küldtek el a kiszemelt áldozatoknak, elhitetve velük, hogy egy ismeretlen rokonuk 53 millió euró (69 millió dollár) örökséget hagyott rájuk - áll a spanyol belügyminisztérium kedd este kiadott közleményében.

A levelekre válaszoló áldozatok ezután hivatalosnak látszó dokumentumokat kaptak, amelyekben az adminisztratív költségek és a szükséges adók megfizetésére szólították fel őket, hogy hozzájuthassanak az örökséghez. Néhányukat még Spanyolországba is meghívták, hogy felgyorsítsák az eljárást. A Madridba érkezett "örökösöknek" a csalók egy biztonsági cég irodáinak tűnő helyiségekben páncélszekrényeket mutattak, amelyekről az áldozatok azt feltételezhették, hogy nagy mennyiségű készpénzt rejtenek.

A spanyol belügyi tárca közleménye arra nem tért ki, hogy a csalók mennyi pénztől szabadították meg áldozataikat. Hasonló esetekben a bűnözők több ezer dollárt követelnek az "örökösöktől". A most őrizetbe vett gyanúsítottak Madrid térségében települtek le. A rendőrség 13 házat kutatott át, ahol több mint 20 ezer postázásra váró e-mailt vagy levelet, 30 ezer eurót, 55 ezer lehetséges áldozat e-mail címét és rengeteg hamis dokumentumot foglalt le, amelyet a csaláshoz gyártottak.