Kína kiberháborús nagyhatalommá válhat

Vágólapra másolva!
Kína rohamléptekben fejleszti az internetes hadviselés eszközeit, a világ számítógépes rendszereinek megtámadására alkalmas virtuális fegyvertárát és e téren jelentős haladást ért el az utóbbi években - tartalmazza a Pentagon jelentése, amelyből a csütörtöki The Washington Times idézett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium minden évben külön jelentést készít a kongresszusnak a kínai fegyverkezésről. Ez az első olyan jelentés, amely kitér a kínai elektronikus fegyverkezésre. A dokumentum megállapítja, hogy Peking folytatja a széles körű fejlesztéseket az olyan korszerű fegyverek terén, mint a műholdak ellni rakéták, új hadászati fegyverek, köztük atom-tengeralattjárók, valamint a számítógépes támadó eszközök. Ez utóbbi "fegyverek" terén Kína valódi globális hatalomra tehet szert.

A háttérben dolgoznak a hackerek

A Pentagon szerint 2008-ban a világ több számítógépes rendszerét, köztük amerikai kormányzati hálózatokat ért olyan támadás, amelyet a Kínai Népköztársaságból indítottak. Azt nem tudni, hogy ezek az attakok a kínai hadsereg vagy kormányzat tudtával, esetleg támogatásával történtek, és ez korunk államok között zajló kiber-hadviselésének állandó jellemzője.

A hackerek, számítógépes szakemberek segítségével végrehajtott akciókról soha nem lehet tudni, hogy pontosan ki, miért és hogyan indítja őket, és leginkább csak akkor lehet hallani róluk, amikor jelentős károkat okoznak, vagy egy hagyományos politikai vagy fegyveres konfliktust kísérnek.

Oroszországból még 2007 őszén indult onnan jelentős online támadás Észtország informatikai infrastruktúrája ellen, amely kormányzati honlapokat, banki rendszereket bénított meg, és különösen érzékenyen érintette a fejlett e-gazdasággal és -közigazgatással rendelkező balti országot. A támadásokat csak idén vállalta magára egy orosz ifjúsági szervezet (Nashe), amelyet Kreml támogat. A Grúzia elleni orosz katonai akciót szintén a grúz internet orosz hackerek általi megbénítása kísérte.

Online hidegháború

A Pentagon évről évre felhívja a figyelmet az USA elleni Kínából induló online támadásokra, amelyek értelmében a feltörekvő ázsiai ország egyfajta "online hidegháborút" folytat Amerika ellen, folyamatosan ostromolva annak kormányzati és katonai informatikai rendszereit.

A most megjelentetett jelentés készítői arra is rámutattak: Kínának ugyan korlátozottak a lehetőségei abban a tekintetben, hogy katonai erőt állomásoztasson partjaitól távol, de a kommunista hatalom olyan új, csúcstechnológiát képviselő fegyverekkel rendelkezik - nagy pontosságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek, vagy olyan tengeralattjárók, amelyekkel repülőgép-hordozókat is meg lehet támadni -, amelyek révén képes megváltoztatni a regionális katonai egyensúlyt, és az ázsiai, csendes-óceáni térségen túlnyúlni.