Elűzték a Google kamerás kocsiját a faluból

Vágólapra másolva!
Nem mindenki örül annak, ha a házáról, kocsijáról készült fotó megtekinthető a Google Mapsen. A Nagy-Britannia-beli Broughton lakosai elállták az Street View autó útját, így akadályozva meg a kéretlen fényképezkedést.
Vágólapra másolva!

A fényképeket készítő autót Paul Jacobs vette észre. A férfi a Times-nak elmondta, hogy rögtön lerohant az utcára, leintette a kocsit és közölte a sofőrrel, hogy megsérti a helyiek magánélethez való jogát, és a bűnözők munkáját is megkönnyíti. Jacobs azt is nehezményezte, hogy a beleegyezése nélkül akarják lefényképezni a házát.

A figyelmeztetés után a férfi összetrombitálta a szomszédokat is, valamint jelezte a rendőrségnek is, hogy probléma akadt. Broughton lakosai végül élőlánccal akadályozták meg, hogy a Google kocsija tovább folytassa útját. A sofőr nem várta meg a rendőrséget, hanem megfordult és otthagyta a magánéletére kényes falut. "Ez gazdag környék, az elmúlt hat hétben három betörés történt." - magyarázta ellenérzéseit Jacobs, aki szerint még több bűncselekményre lehetne számítani, ha "a házaikkal ki lenne tapétázva a Google".

A Google szerint az autójuk nem közlekedik magánutakon, a törvényt betartva teszi a dolgát. "Egyszerűen lehet kérni tőlünk a képek eltávolítását, a legtöbb kérvényt pár óra alatt feldolgozzuk" - tette hozzá a cég szóvivője.

Tiltakoznak a civilek

Az Egyesült Királyságban már előre sokan kritizálták a Google új szolgáltatását, amikor feltűntek az ország útjain fotókat készítő járművek. A cég a London Times szerint engedélyt kért az illetékes minisztériumtól a szolgáltatás bevezetésére, de a személyiségi jogi aktivisták nem hagyták annyiban a dolgot. Az egyik parlamenti képviselő a törvényhozásban is szeretné napirendre tűzni a kérdést, mivel szerinte a kormány "elvetette a sulykot" az elhamarkodva kiadott engedéllyel. Tom Brake álláspontja szerint a Google és a hozzá hasonló nagyvállalatok a személyiségi jogokat komolyan veszélyeztető technológiákat vezetnek be anélkül, hogy a törvényhozóknak lenne idejük felmérni ezek következményeit. A Privacy International aktivista csoport jogi úton próbálja megállítani a fotók készítését.