Weben követhető a sertésinfluenza terjedése

Vágólapra másolva!
A weben számos forrásból lehet tájékozódni a Mexikóból eredeztethető sertésinfluenza terjedéséről: a Google Térkép és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapja kiváló kiindulópont, de még Twitteren is külön csatornán lehet értesülni a fejleményekről. Egy szakértő szerint mindez nem feltétlenül hasznos, mivel felesleges pánikkeltésre is lehetőséget ad.
Vágólapra másolva!

Mexikóban e sorok írásakor több mint százan haltak meg a sertésinfluenza vírussal való megfertőződés következtében, de a kórokozóra jellemző tünetekkel több mint ezerhatszázan keresték fel az orvasokat. Az országon kívül az Egyesült Államokból, Kanadából is jelentettek új megbetegedéseket, ezen kívül Európában is megjelent az emberre is veszélyes kór gyanúja. A Google Maps-en lehet elérni azt a térképet, amelyet a feltüntetett felhasználói információk pittsburghi biomedikai szakember készített.

Forrás: [origo]
Világtérkép a sertésinfluenza-fertőzésekről

A H1N1 Swine Flu című felhasználói térképet folyamatosan frissítik, és a vizuális jelölől közül a rózsaszín a fertőzésgyanús eseteket, a bíbor/lila a megerősített fertőzéseket jelöli, míg a haláleseteket azok az indikátorok indikálják, amelyek közepén nem látható fekete színű pont. Egy másik, ugyancsak a sertésinfluenza-fertőzéssel foglalkozó közösségi térkép a H1N1 Swine Flu Outbreak, ezt azonban a Wikipédiához hasonlóan bárki frissítheti, aki az oldalra látogat így jóval kevésbé szolgál megbízható adatokkal a korábban említett felületnél. Hasonló webes térkép a Microsoft Live Search Maps-jén is elérhető.

Hivatalos, megerősített információkért az [origo] idevágó címkeoldala mellett a Világegészségügyi Központ, a WHO angol nyelvű weboldalát érdemes felkeresni a világszerte pusztító járványokkal, vírusokkal - nem csak a sertésinfluenzával - kapcsolatos információkért, a szervezet tájékoztatás céljára külön RSS-hírcsatornát is üzemeltet. Kimondottan kontinensünket érintő, hivatalosan is megerősített híreket az az Európai járványügyi központ, az ECDC honlapján lehet még találni,

Forrás: [origo]
Térképen a világ betegségei: HealthMap

Különböző szervezetek és webszájtok adatait lehet megjeleníteni egy másik térképen, az ugyancsak a Google technológiáját használó HealthMap-en, ez a szájt még Twitter-csatornáján keresztül is beszámol a járványügyi helyzet alakulásáról. Ugyanakkor a mikroblog-szájt által biztosított globális lefedettsége nem feltétlenül hasznos ilyen esetekben - véli a Foreign Policy cikkírója, Jevgenyij Morozov, a New York-i Nyílt Társadalom Intézet munkatársa. A Twitteren t a #swineflu jelölőre, illetve "swine flu" kifejezésre rákeresve jól látszik, hogy a rendszer számos felhasználója cserél eszmét a témával kapcsolatban. Ugyanakkor Morozov nem feltétlenül tartja jónak a kontinensek közti egyszerű és közvetlen információcserét biztosító mikroblog szájt hatását: a világ különböző pontjairól netező felhasználók eszmecseréje ugyanis felesleges pánikot kelt, ráadásul sokan téves vagy félrevezető információkat tesznek közzé saját Twitter oldalaikon.