Jó útra térne a Mininova

Vágólapra másolva!
Az eddig igen népszerű kalózszájtként működő Mininova szerda óta kiszűri az oldalára felkerülő jogsértő tartalmakat - bár e sorok írásakor még mindig sok illegális tartalom várja letöltésre a szájtra látogatókat.
Vágólapra másolva!

A Mininova nyitólapján közzétett bejegyzés szerint az ismert letöltőoldalon a héten egy külsős cég tartalomszűrő megoldását vezették be, amely elviekben képes kiszűrni és törölni a szerzőijog-sértő tartalmakat a szájt kínálatából. A problémásnak minősülő torrent fájlokat a rendszer örökre képes száműzni, így újra feltöltésükkel sem lehet elérhetővé tenni például filmeket, zeneszámokat vagy szoftvereket a Mininován.

A 2005-ben indított, Hollandiában működő kalózszájt egyik alapítója a TorrentFreaknek úgy nyilatkozott, a külsős cég által kifejlesztett tartalomszűrő rendszert 12 héten át fogják tesztelni, és egyelőre még csak néhány tartalom feltöltésének megakadályozására szolgál. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az oldalon egyelőre még nagy számban találhatók olyan sorozatepizódok és filmek, amelyek terjesztésére nagy valószínűséggel nem kaptak engedélyt, bár a Mininova korábban egy teljesen legitim tartalomelosztó szolgáltatást, illetve Snotr néven saját videomegosztót is indított.

Az ismert kalózszájt ellen egy holland szerzőijog-védő szervezet, a BREIN jogi lépéseket kezdeményezet, a Mininova elleni per néhány nap múlva veszi kezdetét. A szervezet egyébként ép egy ilyen szűrési megoldás bevezetésére szerette volna köteleztetni az oldal üzemeltetőit, ám a mininovások korábban ezt elutasították, mondván, ha jelzik nekik, utólag eleve eltávolítják a rendszerből a jogsértő tartalmakat.

A webhely egyik alapítója a TorrentFreaknek azt is elmondta, a megoldás tesztelésében együttműködnek egy számos tévécsatornát és filmstúdiót tömörítő jogvédő szervezettel, bár ezt konkrétan nem nevezte meg. A most tesztelés alatt álló rendszer segítségével a jogtulajdonosok maguk is letilthatják majd a Mininován elérhető alkotásaikat, ha úgy érzik, azok publikálása sérti érdekeiket. A Mininova blogján közzétett bejelentésre reagálva az oldal látogatói egyébként többnyire sajnálattal veszik tudomással a változtatásokat, ami nem is csoda, hiszen ennek bevezetése azt is jelenti, hogy az oldalról jóval kevesebb tartalmat lehet majd letölteni.