Újabb átejtés kiindulópontja volt a Wikipedia

Vágólapra másolva!
Shane Fitzgerald, egy ír szociológia és közgazdaság szakos egyetemista, a márciusban elhunyt zeneszerző, Maurice Jarre wikipédiás adatlapját  egészítette ki egy jól megválasztott, de nem valódi idézettel. A sorokat a brit, az ausztrál és az indiai sajtó is átvette.
Vágólapra másolva!

Az Irish Times-nak nyilatkozó Fitzgerald elmondta, hogy egy globalizációval foglalkozó kutatáshoz kapcsolódva követte el a jól sikerült "hamisítást", s célja eléréséhez azért a Wikipediát választotta, mert tudta, hogy sok újságíró használja forrásként a bizonyos keretek között gyakorlatilag bárki által szerkeszthető enciklopédiát.

Az egyetemista a friss hírek közt lelte fel Jean-Michel Jarre elektronikus zenész édesapjának halálhírét, és egy Maurice Jarre-nak tulajdonított idézettel bővitette a zeneszerzőről szóló bejegyzést. Bár a Wikipedia közösségi szerkesztői - mivel semmilyen forrás nem támasztotta alá a felvitt idézetet - perceken belül helyreállították az eredeti cikket, de Fitzgerald nem adta fel, néhányszor még sikerült visszacsempésznie a fenti sorokat a szócikkre, sőt egyszer azt is sikerült elérnie, hogy az egy teljes napon át változatlan maradt.

Magát a "hamisítót" is meglepte kisérletének sikere, saját bevallása szerint legfeljebb arra számított, hogy blogokon és kisebb oldalakon látja majd viszont a saját maga által kitalált idézetet. Azt el sem merte képzelni, hogy a Guardian, a London Independent és a BBC Music Magazine weboldala, valamint más indiai és ausztrál újságok is ellenőrzés nélkül átveszik a Wikipédián olvasható információkat. Az egyetemista néhány hét eltelte után figyelmeztette a nagyobb lapokat tévedéseikre, ám a hamis idézet jó eséllyel fennmarad még az interneten annak ellenére, hogy már rég helyreállították Maurice Jarre adatlapját a szerkesztők.