A németek töröltetnék a Street View nyersanyagát

Vágólapra másolva!
A német adatvédelmi biztos azt kívánja a Google-tól, a keresőóriás nyújtson garanciát arra, hogy a Street View szolgáltatásában elérhető panorámafelvételek elkészítéséhez használt nyersanyagot megsemmisíti.
Vágólapra másolva!

Johannes Caspar, a hamburgi adatvédelmi hivatal vezetője szerdán úgy nyilatkozott, bár a keresőóriás egy tizenhárom oldalas választ küldött részére egyéb, a Street View szolgáltatással kapcsolatos kérdésekre, a Google egyelőre nem biztosít garanciát arra, hogy a városok utcáinak virtuális bejárását biztosító szolgáltatás panorámaképeinek nyersanyagát törölni fogja - számolt be az AP hírügynökség.

A Google Térkép webhelyen, és a Google Föld szoftverből elérhető panorámafelvételeken ugyan minden rendszámot, arcot és egyéb egyedi azonosításra alkalmas adatot elhomályosítanak, ám a német adatvédelmi biztos azt tartja problémásnak, hogy a cég nem nyilatkozott arról, mi lesz a sorsa a felvételek alapjául szolgáló, azaz arcokat és rendszámokat is tartalmazó nyersanyagnak. Caspar azt kívánja elérni, hogy a keresőcég adjon garanciát arra, hogy a fent említett anonimizálási folyamat elvégzését követően a nyersanyagot maradéktalanul megsemmisítik a Google munkatársai.

Forrás: [origo]
A Google kamerás autója

A keresőcég német szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, folyamatosan a hatóságokkal együttműködve folytatják a szolgáltatás kialakítását, további tárgyalásokat folytatnak majd az adatvédelmi szervezetekkel. Nemrégiben Görögországban állították parkolóba az adatvédelmi szervek a Google kamerás autót hasonló okok miatt, korábban egy brit falu lakosai állták útját a járműnek, mondván, a panorámaképek betörőket vonzanak majd a környékre. Japánban azért kell újrafotóznia minden felvételét a keresőcégnek, mert a helyiek úgy találták, túl magasról készülnek a fotók, így azok a kerítéseken is átlátnak, sértve a tulajdonosok magánszféráját. Pár hete Budapesten is útnak indultak a Street View autók, ám a hazai adatvédelmi biztos csak az EU-s vizsgálatok lezárultát követően alakítja ki álláspontját a szolgáltatásról.