Egy üveg whiskey árából megszökhet a Gmailből

Vágólapra másolva!
Nem könnyű fizetős szolgáltatásra költöznie annak, akinek elege lett a Gmail kihagyásaiból vagy az ingyenes levelezők nyűgjeiből. A csak levelezésre tervezett csomagok gyakran hiányoznak a tárhelycégek ajánlataiból, ráadásul áruk is borsosnak tűnhet a mindentudó és ingyenes Google-csomag árához képest. Az igazán elszánt felhasználók azonban találhatnak megbízható, jó ügyfélszolgálattal rendelkező e-mail-szolgáltatót maguknak. Levelezős körképünkkel a szökni vágyókat segítjük.
Vágólapra másolva!

Sokan április elsejei tréfának gondolták, amikor öt éve a Google bejelentette, hogy levelezőszolgáltatást indít és minden felhasználója egy gigabájtos postafiókkal gazdálkodhat. Az ígéret nem bizonyult kacsának, ezt mára több ezer felhaszáló bizonyíthatja. A szolgáltatásba kezdetben csak meghívóval lehetett bejutni, még meghívócserélgető oldalak és fórumok is jöttek létre, hogy a bejutásért ácsingózó tömegeknek legyen hol várakozni a lassan érkező belépőkódokra.

Az évek során a fiók mérete is növekedésnek indult, jelenleg 7,3 gigabájt tárhely áll a Gmail-t használók rendelkezésére. Nem is a a végtelennek tetsző postaláda betelésére szoktak panaszkodni - bár az Index cikke szerint van, akinek sikerült megtöltenie a Gmailt - hanem a szolgáltatás kihagyásaira. Az öt év alatt a weben élők és dolgozók számára közművé vált levelező azonban gyakori kimaradásaival borzolja manapság a felhsználók idegeit, így körbejártuk, mit lehet használni a Google e-mail helyett.

Céges e-mailt is ad a Google

Kézenfekvő választási lehetőség lehet a Google fizetős szolgáltatására való átállás. A Goggle Alkalmazások nagy előnye, hogy saját domain néven fut, tehát az ingyenes szolgáltatásra utaló @gmail.com nevet le lehet cserélni saját honlapunk, cégnevünk webcímére. Ráadásul oktatási intézmények, klubok, baráti társaságok, nonprofit intézmények és kis cégek ingyenesen is igénybe vehetik a szolgáltatást, igaz a nem fizetős ügyfeleknek nem garantál 99,9 százalékos rendelkezésreállást a cég. A Google ingyencsomagját rovatunk is tesztelte és egyedül a Reader hírolvasót hiányolta belőle.

A megbízható, valódi üzleti címet keresők a felhasználónként és évenként negyven euróba, azaz több mint 11 ezer forintba kerülő Google Alkalmazások Prémium verzióját ajánlja. A további biztonsági megoldásokkal felturbózható szolgáltatással csupán egy probléma van: többnyire egyszerre robban le az ingyenes Gmail-lel, igaz nagy kimaradások után legalább visszakapnak némi pénzt az előfizetők.

Drágább az e-mail, mint a honlap

Drágább e-mailt szolgáltatni, mint webtárhelyet - mondja Tóth Benedek webes szakértő. Egyszerűen több erőforrásra van szükség például ahhoz, hogy a spamszűrés színvonalasan, megbízhatóan működjön. A legtöbb felhasználónak pedig nincs igénye drága, de megbízható levelezésre - tudjuk meg Uhlyarik Gergőtől, az EasyWeb ügyvezető igazgatójától. Cégük nem is kínál különállóan ilyen csomagot, annyira kevés az érdeklődő. Az igazgató szerint az ügyfelek sokszor beérik az internet-előfizetésükhöz kapott címmel, egyesek a céges levelezésükhöz is az @upc.hu vagy @t-online.hu végződésű e-mailjüket használják.

Eltérő tapasztalatokról számolt be Balogh Zoltán, a SmartSector munkatársa, aki szerint van érdeklődés a kizárólag e-mailt tartalmazó csomagokra. A legtöbben beérik a cég által kínált legolcsóbb, évi 1700 forint plusz áfa áron megkapható, 200 megabájtos fiókot tartalmazó e-mail tárhellyel, ám a Gmail bőségéhez hozzászokott felhasználók kedvükre növelhetik postaládájuk méretét. A szolgáltatáshoz webes címtár és naptár is jár, így a Google Calendarból is kiköltözhet a SmartSector mellett döntő felhasználó.

A jó ügyfélszolgálat a legfontosabb

Az egyedi igények kiszolgálását emelte ki Fejős Tamás, a hoszting.com tulajdonosa is. A szakember szerint havi 1-2 ezer forintos áron már lehet olyan szolgáltatást nyújtani, ami annyit tud, mint a Gmail. Fejős kiemelte, hogy a Google levelezőjének okosan megtervezett felületét, illetve az erre épített kényelmi szolgáltatásokat - például GTDInbox, Gmail Labs funkciók - elvesztik az elköltözők, ám cserébe függetlenek lehetnek a keresőóriástól. A saját fiók igény szerint kiegészíthető csoportos funkciókkal, csevegőszolgáltatással és naptárral is. Az e-mail szolgáltatások piacán Fejős szerint is kemény a verseny, sokan még céges címként is ingyenes levelezőnél regisztrált vagy az internet-előfizetéshez kapott e-mailt használnak, azonban az egyedi, biztonságos szolgáltatásokkal meg lehet nyerni az érdeklődőket.

Forrás: [origo]
Búcsúzni kell a látványos extráktól

Ahogy a fenti példákon is látszik, a hazai szolgáltatóktól érdemes külön árajánlatot kérni. A honlapon nem feltétlenül vannak fent a legfrissebb csomagok, azonban a többség nyújt megfizethető levelezőszolgáltatást. A levelezést nyújtó cégek munkatársai mind kiemelték, hogy az ingyenes szolgáltatásokkal szemben az elérhető, megbízható ügyfélszolgálat a fizetős szolgáltatások előnye, amit egy esetleges hiba esetén azonnal fel lehet hívni, illetve ahol akár napokkal korábban tévedésből törölt leveleket is vissza tudnak állítani.

E-mail cím havi egy dollárért

Kész csomagok, ajánlatok közül válogathat, aki hajlandó külfödli szolgáltatóhoz költöztetni levelezését. A nagyságrendek némiképp eltérnek a hazaitól, az üzleti e-mailt kínáló cégek legkisebb csomagja is tíz-tizenöt fiókot tartalmaz, azaz egy teljes kisvállalkozást ki lehet szolgálni belőle saját e-mail címekkel. A Rackspace hostingcégnél havi egy dollárért már lehet kapni POP és IMAP protokollokat támogató, mindennapi használatra alkalmas címet, ám legalább tíz fiókot kell vásárolni. Az alacsony ár nem jelent kevés tárhelyet, minden címhez 10 gigabájtnyi terület tartozik. A komolyabb funkciókat tartalmazó Microsoft Exchange szolgáltatásokat kínáló e-mail már drágább, ezért havi 12,5 dollárt kell kifizetnie a felhasználónak.

Az egydolláros havidíjnál nem sikerült olcsóbbat találnunk, arról viszont sikerült meggyőződnünk, hogy a levelezésükre havi tíz dollárt szánó felhasználók válogathatnak a különböző ajánlatok közül. Ezért az árért már általános célú, levelezéssel, webtárhellyel és domain címmel felszerelt csomagot is találhatnak a barkácsoló kedvűek. A külföldi szolgáltatókkal csupán az a probléma, hogy ügyfélszolgálatuk a legritkább alkalommal beszél magyarul, így az angolt kevéssé ismerők számára elvész a fizetős szolgáltatás legnagyobb előnye. Kényelmetlenséget okozhat még az eltérő időzónák közti kommunikáció is, ha az ügyintézőket nem lehet éjjel-nappal hívni.

Dobozolás, költözés

A szökés utolsó lépése a levelek letöltése a levelezőklienssel vagy a direkt ilyen célra létrehozott Gmail Backup programmal. A kliensprogramot IMAP kapcsolatra érdemes beállítani, mert csak így tudjuk a fontosságuk miatt becsillagozott leveleket kijelöléssel együtt lementeni. A fejlettebb protokollnak megvan az az előnye is, hogy a Google levelezőjében már létrehozott címkéket mappákként kezeli, így az új helyen nem kell ismét csoportokba rendezni az évek során összegyűlt leveleket.

Forrás: [origo]
Minden levelet letölt a Gmail Backup

Az új tárhelyre való feltöltés előtt - az IMAP erre is tökéletesen alkalmas - még érdemes pár keresést lefuttatni, törölni az évekkel korábbi pizzarendelésekről, közösségi hálózatok eseményeiről vagy éppen aukciók végeredményeiről szóló leveleket. Ha ez megvolt, nincs más hátra, mint lassan átállítani ismerőseinket az új címre, és folytatni a levelezést.