Az e-mail utódját mutatta be a Google

Vágólapra másolva!
Az elektronikus levél mára jócskán elavulttá vált - vélik az internetes vállalat fejlesztői. Hogy mi jöhet helyette? A Google bemutatta az e-mail, a chat és a szövegszerkesztő funkcióit egyesítő Wave-et.
Vágólapra másolva!

A cég fejlesztőinek elképzelése szerint a jövőben nem leveleket küldözgetünk majd egymásnak, fájlokat csatolunk, vagy chatelgetünk az ismerőseinkkel, hanem egy olyan munkafelület lesz megnyitva előttünk a böngészőben, amelyre bármit írunk, vagy bármit ráhúzunk a számítógépről - zenét, képet, dokumentumot -, az azonnal megjelenik a partnerünk előtt is, akár egy közös webes üzenőfalon.

Az e-mail - és egyben a chat, a szövegszerkesztő, és, mint látni fogjuk, sok más webes és offline eszköz - utódjául szánt termék neve Wave, vagyis hullám. A használatához, ahogy az a Google webes alkalmazásainál megszokott, nem kell telepíteni semmit, mivel a böngészőből fut. A felhasználó az üzengetésre szolgáló felület mellett láthatja saját ismerősei listáját, és a kiválasztott embereket egy kattintással bevonhatja a diskurzusba.

Minden együtt, valós időben

Alapesetben a Wave úgy működik, mint az e-mail: a begépelt üzenetet a címzett olvasatlanként kapja meg a túloldalon, ha viszont válaszol rá, akkor nem keletkezik belőle újabb példány, hanem ugyanoda írhat, ahová a feladó, mint egy megosztott dokumentumban, ami a Google Dokumentumok (Docs, "leánykori" nevén Writely) szövegszerkesztőből lehet ismerős.

Itt az újítás még csak annyi, hogy a szövegbe tetszőleges beszúrásokat is el lehet helyezni, amelyek a Google Talk (vagy a Live Messenger) szövegbuborékjaihoz, vagy az utólagos korrektúrához hasonlóan jelennek meg. Ha viszont a címzett be van jelentkezve, akkor élőben látja, amit a csevegőpartnere gépel, és a diskurzusba bármikor be lehet vonni másokat is. Mivel a menet közben bevont, újonnan csatlakozó fél ilyenkor már egy megjegyzésekkel telitűzdelt, kusza dokumentumot lát, az új elemek számára olvasatlanként jelennek meg, és egy "visszajátszás" gomb segítségével végignézheti annak korábbi alakulását is.

A Google Wave bemutatója

A fejlesztők szerint az, hogy a Wave-be begépelt szöveg azonnal, betűről betűre megjelenik, még jobban felgyorsítja a kommunikációt, mivel a csevegőpartnereknek kevesebbet kell egymás válaszaira várniuk - de ez ki is kapcsolható. A szoftverhez élőben működő helyesírás-ellenőrző is társul, amely azonnal kicseréli az elgépelt szavakat. Ugyanazon a párbeszéden belül persze privát üzenetváltásokat is lehet kezdeményezni a résztvevők között, megjelölve, hogy a bevitt szöveget ki lássa, és ki ne.

Csak bele kell dobni a képeket

A Wave másik jelentős újítása, hogy a hagyományos, az e-mailek továbbításával egyre nagyobb tárhelyet felemésztő csatolmányok használatának is véget vet. Ezt a kliensbe az egérrel behúzott képek segítségével demonstrálták a fejlesztők, amelyek először thumbnailként, majd teljes méretben tűntek fel a túloldalon is. A Wave ráadásul ugyanúgy beilleszthető a webre, vagy bármilyen webes alkalmazásba, mint a YouTube vagy a Google Térkép-ablakai, így egy kattintással bárhol közzé lehet tenni egy képgalériát, vagy egy online üzenetváltást.

Forrás: Google
Forrás: Google

Partnerek, eszközök és megosztott fájlok egy helyen

A webre kiküldött Wave-felületen keresztül a látogatók azonnal meg is szólíthatják a tartalom tulajdonosát, aki az üzeneteket azonnal meg is kapja a a saját kliensében, így például egy blogon nem kell folyamatosan a hozzászólásokat, reakciókat figyelni egy külön szerkesztőprogramon vagy e-mail értesítőkön keresztül. "Ez persze a flamewar-okat is sokkal egyszerűbbé teszi" - jegyezte meg viccesen a Google egyik fejlesztője a Wave demójának bemutatóján, ami jól rávilágít, milyen sok rejtélyt hordoz magában az új eszköz. Ugyan tudása látványos, de kérdés, hogyan működik majd a gyakorlatban, és tényleg ki tudja-e majd váltani az eddig megszokott webes és kommunikációs eszközöket.

Idén már kipróbálhatjuk

A Google fejlesztőit, mint azt a terméket a cég saját, I/O című konferenciáján prezentáló Lars Rasmussen elmondta, az inspirálta: milyen lenne az e-mail, ha napjainkban találták volna fel? A cég ausztrál fejlesztőközpontjában dolgozó szakember - akinek a Google Térképet is köszönhetjük - a bemutató elején megemlítette, hogy az e-mail, napjaink legnépszerűbb online kommunikációs formája, a maga négy évtizedes múltjában tulajdonképpen régebbi, mint maga az internet. Így aztán indokoltnak látták, hogy valami újat találjanak ki helyette, mivel mostanra már a számítógépek, a számítógépes hálózatok és maga a világháló is nagyon máshol tart, mint amikor az elektronikus levél megszületett.

A Wave alapjául ennek megfelelően a legkorszerűbb webes technológiák szolgálnak, és bizonyos funkcióihoz - egyelőre - a Google Gears telepítésére is szükség van. Ahogy az lenni szokott, a Wave nem csak egy önmagában álló termék, hanem egy nyílt forráskódú fejlesztőkörnyezet - API - is érkezik hozzá, amely lehetővé teszi a rá épülő webes alkalmazások és továbbgondolt megoldások készítését.

Az újfajta webes eszköz minden böngészőben és mobilos változatban is elérhető lesz, és egyelőre csak a Google konferenciájára meghívott fejlesztők próbálhatták ki. A két éve zajló fejlesztés eredményeként létrejött hálózati alkalmazást azonban hamarosan, a tervek szerint még idén birtokba veheti majd a nagyközönség is.