Jacko halálhíre leteperte az internetet

Vágólapra másolva!
Az internet többször is bedugult rövidebb-hosszabb időre, amint az emberek Michael Jackson halálhírének részletei után kutattak. A lassulás mellett olyan óriások is térdre kényszerültek a hirtelen megnövekedett forgalom miatt, mint a Twitter és a Google keresője.
Vágólapra másolva!

A BBC tudósítása szerint milliók kaptak a találati lista helyett hibaüzenetet, amint az énekes nevére kerestek rá a Google rendszerében. A kereső úgy érzékelte, hogy rosszindulatú program támadta meg, hiszen abnormális mértékben megnőtt az egy időben azonos keresőszavakat beíró különböző felhasználók száma, ami a rendszer automatizált támadásának jele lehet. Nem csoda a téves riasztás, hiszen a keresések Top100-as listáján 50-nél is több foglalkozott a halálhírrel. Összehasonlításképpen, a szintén tegnap elhunyt Farrah Fawcett ugyanezen a listán csak 5 kereséssel szerepel. A Google szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy helyi idő szerint 14.40 és 15.15 között a Google News felhasználói nehézségeket tapasztalhattak.

Ennél is rosszabbul járt a Twitter, a hír megjelenése után nem bírta a túlterhelést és egy időre egyszerűen megállt. A szerverproblémák jelentkezése előtti időszakban a TweetVolume szerint közel hetvenezer bejegyzés tartalmazta az énekes nevét. Csütörtök reggel a közösségi médiaszolgáltatások forgalmát nyomon követő Trendrr szerint óránként százezer olyan bejegyzés született, amely Jackoval foglalkozott, ezzel beérve az iraki ellenzéki tiltakozás kitörésének napján, június 6-án a támogató twitek szaporaságát.

Kicsit másképpen ugyan, de szintén érintette a váratlan hír a Wikipedia Michael Jackson-szócikkét. A hír megjelenésekor valóságos átdolgozás-lavina indult el, olyan sokan akarták egyszerre szerkeszteni, az új fejleményekkel bővíteni az oldalt. Tegnap délután óta közel 400 módosítást végeztek az angol nyelvű szócikken.

A hálózati forgalmat monitorozó Keynote Systems pedig arról számolt be, hogy az olyan nagy híroldalak is lelassultak, mint az AOL, CBS, CNN, MSNBC és Yahoo - a hírek letöltésének ideje csütörtök délután közel a duplájára nőtt ezeken az oldalakon.