Pillantás a jövőbe: Google Wave

Vágólapra másolva!
A Google fejlesztői az e-mail utódját, a jövő internetes kommunikációs eszközét látják a Wave (Hullám) nevű platformban, amelyet május végén mutattak be először. A szolgáltatás még javában készül, de a fejlesztőknek szánt változatot ki tudtuk próbálni.
Vágólapra másolva!

Nem szerencsés dolog egy webes alkalmazást félkész állapotban próbálgatni, de nem tudtunk ellenállni a csábításnak, amikor megtudtuk, hogy egyik fejlesztő kollégánk, az iWiW-nél dolgozó Bártházi András már hozzáférést kapott a Google Wave fejlesztőknek szánt előzeteséhez (developer preview). A Google új platformja ugyanis az egyik legizgalmasabb vállalkozás, amibe a cég belevágott: megalkotói nem mást tűztek ki célul, mint hogy létrehozzák a szélessávú internet, a cloud computing és webkettő korának megfelelő online kommunikációs eszközt, ami egyesíti magában a chat, az e-mail, a webes szövegszerkesztő és a wiki képességeit - no meg még sok mást is, ha a nyílt forráskódú Wave-re mások is elkezdenek fejleszteni.

Körbekattintgattuk tehát a Wave-et, nem törődve azzal, hogy körülöttünk még javában hullik a forgács, és sok minden nem, vagy csak akadozva működik az újdonságban. Maga a webes kliens első pillantásra olyan, mint egy levelezőprogram. A Navigation ablakban sorakoznak a legfontosabb parancsok, amelyekkel tájékozódhatunk a szoftverben, itt kérhetjük le az Inboxunkat, ahol a "hullámaink" sorakoznak, és szűrhetünk közöttük például az éppen aktívakra, vagy csak a sajátjainkra is, és érhetjük el a kukát vagy a beállításokat. Ez alatt találjuk a kontaktjainkat, akikkel kapcsolatba léphetünk a szoftverben, középen pedig maguk az üzenetek sorakoznak.

Forrás: [origo]
A Chrome-hoz igazították a színvilágát

A Wave a Google-ra jellemző módon egy keresőablakban jeleníti meg az üzenetváltásainkat, és a Navigation menü linkjei tulajdonképpen keresőutasításokat adnak ki. A webes kliens ezeknek megfelelően listázza ki a középső ablakban, amit látni szeretnénk. Az éppen megnyitott üzenet- vagy munkafolyamnak, vagyis "hullámnak" egy külön ablak jár a böngészőn belül. A Wave webes felülete nem is a cégtől eddig megszokott, a Gmailből, a Dokumentumokból vagy a Readerből ismerős kialakítást követi, inkább a Chrome böngészőre vagy a Google Talk asztali kliensére emlékeztet. A munkaasztal-háttér előtt szépen árnyékolt ablakok lebegnek, és egy áttetsző csúszkával görgethetjük ezek tartalmát, amiben az a legérdekesebb, hogy sem szegély, sem görgetősáv nem tartozik hozzájuk.

Közös munkafelületet ad

Azt, hogy a munka hogyan zajlik a Wave-ben, nagyjából már a szoftver bemutatóján is láthattuk. A "New Wave" paranccsal lehet elindítani egy új üzenetfolyamot, amibe egy kattintással hívhatjuk meg a közreműködőket. Az e-maillel ellentétben a Wave nem küldi el az üzenetet sehová, hanem egy közös webes felületet biztosít a résztvevőknek az üzengetéshez. Az egyszerre bejelentkezett felhasználók üzenetváltáshoz hasonló bejegyzéseket hagyhatnak egymásnak egy közös dokumentumban, amelyek már azok beírásakor folyamatosan, betűről betűre megjelennek, viszont a chattel ellentétben bármikor beléjük lehet szerkeszteni később is. Az egyes wave-eket kétféle módban lehet böngészni: más eszköztár jelenik meg az üzenet fölött az olvasás és más az írás vagy szerkesztés során.

Amikor végigkattintjuk az üzeneteinket, akkor egy színes keret jelzi az egyes bejegyzéseken, hogy melyiket olvastuk már, és melyiket nem, de csakúgy, mint egy levelezőben, ezt a státuszt magunk is állíthatjuk egy gombbal. Az egyes hullámok alakulásának folyamatát ennél szemléletesebben jeleníti meg a visszajátszás, ami lepergeti előttünk a közös szerkesztgetés teljes folyamatát (sajnos ez a funkció makacsolta meg magát leginkább a tesztváltozatban), és az eszköztárban szerepel egy némítás (mute) gomb is, amivel a médiafájlok hangját vehetjük le, ha éppen zavaró lenne a lejátszásuk. A megunt üzeneteket archiválással lehet eltüntetni szem elől, csakúgy, mint a Gmailben, ha pedig válaszolnánk a többieknek, vagy hozzáírnánk valamit az addigiakhoz, akkor a "Reply" gombot kell megnyomnunk, és máris új bejegyzés-buborékunk nyílik a sor alján.

Forrás: [origo]
Webes videó beszúrása, még csak YouTube-ról

A meglévő bejegyzésekbe úgy lehet beleszerkeszteni, ha föléjük visszük az egeret, és az ott megjelenő, lebegő ikonok között rákattintunk a ceruza ikonra. Ugyanitt válaszolhatunk is egy adott bejegyzésre, így több szintű hozzászólás-folyamot lehet kialakítani, valahogy úgy, mint ahogy az a fórumokon megszokott. Az egyes hozzászólásokra válaszolhatunk privát üzenetben, vagy átmozgathatjuk őket egy másik hullámba is.

Csatolmány 2.0

A Wave talán legfontosabb újdonsága, hogy a csevegés-szerű üzenetváltásokban elhelyezhetünk csatolmányokat, vagy beágyazott tartalmakat is. A csatolmányokat, csakúgy, mint magukat az üzeneteket, nem küldözgeti, vagyis nem duplikálja a szolgáltatás, hanem a közreműködők a felhőből, vagyis a Google Wave szervereiről közvetlenül tölthetik le őket. Ezzel a szolgáltatás magában hordozza a fájlmegosztók, fotómegosztók legfontosabb funkcióját: azt, hogy az ilyen tartalmakat már nem küldözgetni kell, csak megosztani. Az egy-egy wave-be feltöltött képekből diavetítést is lehet indítani, ha nem szeretnénk külön-külön keresgélni őket, vagy ha sokat kapunk egyszerre, például egy élménybeszámolóval.

A beágyazott webes tartalmakat gadgetnek, vagyis "kütyünek" nevezi a szoftver, és jelenleg még csak Google-kereséseket, képeket, térképrészleteket és YouTube-videókat fogad a felület, de mivel a Wave nyílt forráskódú, csak a fejlesztőkön áll, hogy mit tesznek majd még hozzá. Az egyes hozzászólásokat az e-mailekhez hasonlóan lehet formázni is, az egyes wave-eket pedig elláthatjuk a témákat leíró címkékkel.

Forrás: [origo]
Diavetítés képekből: nem kell többé fotómegosztó (?)

A Google Wave fő koncepciója a csatolmányok kezelésénél érhető tetten: ebben a rendszerben lehet a legkényelmesebben fájlokat megosztani egymással, mivel a gépünkön található állományokat elég az egérrel beledobni a webes kliensbe, máris töltődnek felfelé. A közös munka végeredménye igen kaotikus, valami olyasmi kerekedik belőle, mint egy buszmegállóban teleragasztgatott hirdetőtábla. Sokaknak már a Gmail beszélgetésekbe felfűzött levélfolyamai sem voltak áttekinthetőek, ehhez képest egy-egy hullám jóval kuszább, már akkor is, ha csak 3-4 ember dolgozik bennük együtt.

Az eddigi tapasztalatok tükrében nem tudjuk eldönteni, hogy a Wave valóban egy mindent megváltoztató eszköz lesz, vagy csupán egy érdekes kísérlet. A körüzenetek, csatolmányok küldözgetése helyett praktikus lehet, de a használatához kell némi rutin a webes alkalmazások terén - és nehéz elképzelni, hogy a komplex, kicsit kusza webes kliens le tudná váltani a egyszerű, jól bevált e-mailt. A gyors, könnyen kezelhető chatkliensekhez képest is soknak tűnik, amit a mindenfélével teleaggatható Wave kínál, és előbbiekben az új üzenetekről érkezett értesítések is jobban áttekinthetők, mint az itteni munkafelület.

Platformként lehet ígéretes

A Google újdonsága azonban nem csupán egy webes alkalmazás. "Maga a Wave egy olyan kommunikációs platform lehet majd (és a Google marketingjének köszönhetően biztosan lesz is), mely lehetőséget teremt az eddigi kommunikációs felületek egy közös helyen történő kontrolljára, vagyis arra, hogy egy helyre fussanak össze a szálak." - vélekedik az általunk használ teszt-account tulajdonosa, Bártházi András. A jelenleg az iWiW alkalmazásplatformján dolgozó programozó szerint a jövőben a Wave segítségével oldhatják meg weboldalak, blogok frissítését is a felhasználók úgy, hogy ezen keresztül kezelik a beérkező üzeneteket, hozzászólásokat, vagy a társszerzőik, szerkesztőik jogosultságait.

Forrás: Google
Google Wave sajtókép: másokkal még nem dolgozhattunk együtt

Bártházi szerint azonban jócskán lesz még dolga a fejlesztőknek a Wave-vel. "A mostani felület nem túl kényelmes, bonyolult, és a Google eddigi felületeihez képest "szép" felület is inkább a használhatóság rovására megy - ebből a szempontból elég nagy csalódás, s nem is reménykedem benne, hogy valami használhatót varázsolnak belőle ebben az évben."

Jelenlegi formájában a Wave nem csak a szokatlan felület, hanem kiforratlansága miatt is nehézkesebben használható a kelleténél. Ne feledjük azonban, hogy ennek megvan az oka: a Google fejlesztői talán az eddigi legösszetettebb funkciókat kínáló webes alkalmazást dobták össze nekünk, ami egy sokoldaló asztali kliensszoftver szolgáltatásait nyújtja egy böngészőablakban, az úttörő szerep pedig nem könnyű. Kérdés, hogy a jövőben hogyan bírja majd a rendszer a rá nehezedő jelentős terhelést, vagy például azt, hogy sokan dolgoznak majd egyszerre ugyanabban a hullámban. Az eddigi tapasztalataink alapján hiába praktikus, de nem a legésszerűbb megoldás minden kommunikációs csatornát egyetlen szolgáltatásban egyesíteni a chattől a fájlküldésen át a weboldal frissítéséig, mivel ha az leáll, akkor minden leáll - pedig az is elég kellemetlen tud lenni, ha egyetlen eszközünk vagy szolgáltatónk kidől a sorból. Valószínű, hogy a Wave nem tud majd kiváltani mindent, a haladó felhasználók viszont megtalálják majd benne egy-két kedvenc funkciójukat.