Töröltetnék a svájci Street View-t

Vágólapra másolva!
A Google-t arra szólította fel a svájci adatvédelmi biztos, hogy azonnali hatállyal távolítsa el rendszereiből az ország utcáin készült panorámafelvételeket, amelyek lehetővé teszik egy-egy környék virtuális bejárását.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Hanspeter Thuer, a svájci adatvédelmi biztos úgy véli, a Google Street View szolgáltatásán publikált utcaképek publikálása sérti az igen szigorú ide vonatkozó törvényeket, mivel a kamerás autókkal lencsevégre kapott utcai járókelők beazonosíthatóak rajta. Kedden reggel a svájci panorámaképek még elérhetők voltak a Google Maps/Térképek és Föld alkalmazásokban, amelyekben a múlt héten publikálták ezeket.

Thuer nyilatkozata szerint azt tartja problémásnak, hogy a panorámákon számos esetben nem, vagy nem megfelelő mértékben homályosították el a járókelők arcát. A biztos ezért arra szólította fel a Google-t, hogy amíg nem rendeződnek az adatvédelmi problémák, távolítsa el a svájci Street View felvételeket rendszeréből.

A Google munkatársai hétfőn már tárgyaltak az adatvédelmi biztossal, ám a feleknek még számso nyitott kérdést nem sikerült lezárniuk - számolt be az AP. A keresőcég képviselője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az elérhető panorámafelvételekkel kapcsolatban - mennyiségükhöz képest - elenyésző számú reklamáció érkezett, ezeket az eseteket pedig minden esetben kivizsgálták, és ha szükség volt rá, jobban elhomályosították a személyek arcát, vagy teljesen törölték az adott felvételeket - az esetek többségében már órákon belül. A hétvégén egy helyi parlamenti képviselőt, Ruedi Nosert azonosították az egyik felvételen egy hölgy társaságában: bár később kiderült, hogy a nő az asszisztense, a politikus a szolgáltatás azonnali leállítását követelte egy helyi lapnak nyilatkozva az ügy kapcsán.

Forrás: [origo]
A zürichi Street View képek kedden még elérhetők voltak

A Street View elsőként az Egyesült Államokban indult el még 2007-ben, azóta világszerte száz országban készítettek a Google kamerás autói felvételeket működtetéséhez. A szolgáltatás alapjául szolgáló panorámafelvételek rögzítését ideiglenesen Magyarországon is leállították adatvédelmi aggályok miatt. A magyar adatvédelmi biztos, Jóri András az Európai Unió folyamatban lévő vizsgálatának eredményeinek figyelembevételével alakítja majd ki saját álláspontját, addig azonban nem folytatódik a képek rögzítése.

Az utcanézeti képek ellen máshol is tiltakoztak a jogvédők: Görögországban az ottani adatvédelmi biztos leállíttatta a fotózást, német kollégája pedig szeretne megbizonyosodni róla, hogy a nyersanyagot, amelyen az autók rendszámtáblái és a járókelők arcai el vannak homályosítva, nem tartja meg a keresőcég. A Google számára viszont fontosak lennének ezek a felvételek, mivel ezek segítségével tudják az esetleges hibás részleteket korrigálni. Még ezt megelőzően Angilában egy faluból a helyi lakosok kergették el a fényképezést végző autókat, Japánban pedig amiatt aggódnak, hogy a kamera túl magasan van, és nem csak utcaképeket készít, hanem a kertekbe, vagyis magánterületre is belát.