A közösségi oldalakat is figyeli a CIA

Vágólapra másolva!
Már az amerikai hírszerzés számára is fontos, hogy mit mondanak az USA-ról a világ internetezői, és mennyire támogatják az amerikai ügyeket, ezért a CIA egy webkettes oldalakat monitorozó technológiában fektetett be.
Vágólapra másolva!

A CIA nonprofit befektetési cége, az In-Q-Tel stratégiai partnerségi megállapodást kötött a közösségi oldalak monitorozására szakosodott Visible Technologies nevű vállalattal, amelyik eddig elsősorban a versenyszférában tevékenykedő partereinek nyújtott szolgáltatást, akik így lemérhették, milyen fogadtatásban részesült egy-egy termékük.

Webes hangulatbarométert vettek

A Visible Technologies világszerte több mint félmillió híroldalt, blogot, közösségi oldalt és fórumot monitoroz, és nem csak valós időben ad visszajelzéseket egy-egy keresőszóval - tipikusan a termékek, vállalatok nevével - kapcsolatban, hanem pontozza is az adott téma megítélését. A cég szoftvere elsősorban az olyan megnyilvánulásokat fésüli át, mint az egyes cikkekhez írt hozzászólások, a rendelésekről adott visszajelzések a webboltokban, vagy a Flickrre, YouTube-ra feltöltött fotókkal, videókkal kapcsolatos reakciók. A cég megbízói, például a Microsoft, a Xerox vagy más nagyvállalatok így a napi több millió átfésült megnyilatkozásból leszűrhetik, milyen a megítélésük, vagy mennyire intenzíven foglalkoznak velük éppen bizonyos csoportok, például a környezetvédők.

A hírszerzés a befektetőcégen keresztül beszáll a Visible Technologies fejlesztéseibe is, a CIA persze elsősorban nem azt szeretné megtudni, hogy róla mit gondolnak az emberek. Az In-Q-Tel szóvivője szerint az amerikai hírszerzés "korai előrejelzésre" szeretné használni a techológiát az Egyesült Államokat érintő fontos témákban, és, ami még különösebb, kizárólag a külföldi ("tengeren túli", ahogy a szóvivő fogalmazott) oldalakon.

Forrás: Visible Technologies
Forrás: Visible Technologies

Hol miről beszélnek? Ilyen adatokat ad a Visible Technologies

Ennél részletesebb megfigyelésre a Visible Technologies nem is képes, hiszen a közösségi oldalakon zajló kommunikációból csak azt látja, ami a világháló nyilvános részére is kikerül, a felhasználók védett - csak barátaik előtt látható - kommunikációját már nem. A közösségi oldalakon vagy titkosított fórumokon tanácskozó szélsőségesek vagy terroristák megfigyelésére éppen ezért a tecnhológia nem jó, ehhez továbbra is a biztonsági jelszavakat feltörő szakemberekre, kódfejtőkre, vagy beépülő ügynökökre van szükség.

Közösségi média nélkül inkompetensek lennének

A CIA hírszerzés számára viszont egyre fontosabb, hogy a közösségi médiában megnyilvánuló tömegek véleményét is megismerje, amihez innovatív technológiai cégek segítségére van szüksége, hiszen a hagyományos területekre specializálódott elemzői nem feltétlenül a legjobbak ebben - írta a Wirednek Lewis Shepherd, az amerikai védelmi hírszerzés korábbi technológiai vezetője. "A Facebook közlése szerint felhasználóinak 70 százaléka már az USA-n kívülről származik. A Twitterhez hasonló, angol nyelvű, de nem amerikai mikroblog-szolgáltatásból is több mint 200 féle létezik az interneten. Ha a hírszerzők figyelmen kívül hagynák a valós idejű információnak ezt az áradatát, nyugodtan neveznetnénk őket inkompetensnek" - vélekedik a szakember.

A Visible Tecnhologies a Wired szerint már maga is évek óta hajtott egy kormányzati megbízatásra, és 2008 végén ennek érdekében össze is fogott az arab, fárszi (iráni), urdu (pakisztáni) és orosz nyelvről az amerikai hadvezetésnek fordításokat és médiafigyelést szállító Concepts&Strategies nevű tanácsadócéggel.

Az amerikai hírszerzés már maga is jelentős webkettes arzenált épített ki saját embereinek, így belső használatú, wiki-alapú adatbázisa, blogszolgáltatása és titkosügynök-MySpace-e is van - fogalmaz a Wired. A CIA emellett már egy másik, a webkettő monitorozására szakosodott céggel is szerződést kötött, az Attensity-vel.

A tudós nem bízik a hírszerzőkben

Steven Aftergood, az Amerikai Tudósok Szövetségének elemzőjét viszont nem nyugtatták meg a CIA cége által a Visible Technologies kapcsán kommunikált információk. Szerinte a hírszerzés legfeljebb azért kényszerülhet a technológia USA-n kívüli alkalmazására, mert igen csak "problematikus" lenne, ha a begyűjtött információkat engedély nélküli nyomozások során használnák fel belföldön.

"A hírszerző ügynökségek, vagy az ott dolgozó alkalmazottak megkísérelhetik arra is felhasználni a rájuk bízott eszközöket, hogy információt gyűjtsenek politikusokról, kritikusokról, újságírókról, vagy másokról, hogy aztán ebből esetlegesen politikai tőkét kovácsoljanak. Ez pedig még akkor sem megengedett, ha a szóban forgó információ szabadon hozzáférhető" - hangsúlyozta Aftergood.