Ma eltűnik az ásó emberke szülővárosa

Vágólapra másolva!
Véget ért a biztonsági mentések elkészítésére adott fél év, ma kihúzzák az internet egyik legrégebbi ingyentárhely szolgáltatójának szervereit a konnektorból: megszűnik a GeoCities.
Vágólapra másolva!

Bajban vannak azok, akik az utolsó napra hagyták a kedvenc GeoCities oldalaik archiválását. A szolgáltatást, úgy tűnik, megrohanták a felhasználók, mert a kért weblapok kiszolgálása helyett többnyire csak a kis türelmet kérő, a szerverek terheltsége miatt panaszkodó hibaüzenetet jeleníti meg a böngésző. A szöveg azzal is kecsegteti a látogatót, hogy a kimaradás csupán karbantartásnak köszönhető, a formaszövegről azonban tudjuk, hogy nem igaz. Órák kérdése és eltűnik a World Wide Web első tíz éve. (Az oldal történelmével, felfutásával korábbi cikkünkben foglalkoztunk.)

Menteni pedig lenne mit, az első, komolyabb tárhelyet adó webes játszótéren minden hobbinak, minden érdeklődési területnek megvolt a maga lapja. Gyors keresésünk során találtunk szakdolgozatot Timothy Leary életművéről és nézeteiről, fordításokat Hakim Bey írásaiból egy magyar anarchista weblapon, amit még 2009-ben is frissítettek, a Magyar Horgász halreceptjeit, valamit a 100 Folk Celsius dalszövegeiből párat. Hasonló eredményt kapnánk bármely más keresőszóval is.

Izgő-mozgó weblapokra emlékezünk

Nem csak a sajtó - és az oldalakat lelkesen mentő felhasználók - emlékeztek meg a GeoCities bezárásáról. A világ egyik legnagyobb, és egészen biztosan nem a legszebb, lapjának tiszteletére alakult át ma a népszerű geek képregény, az XKCD nyitóoldala is. A pörgő-forgó e-mail ikon, fényújságot játszó szövegek, a borzasztóan szabálytalan, széteső kódok mind a webre először rászabaduló, a honlapok építésével épp csak ismerkedő felhasználók műveire emlékeztetnek.

Forrás: [origo]
Ez a lap még nagyon nincs kész

A GeoCitiesen elterjedő színes, mozgó, animált lapátoló embert ábrázoló Under Construction (Építés alatt) logók már biztosan nem tűnnek el. Ezekből nemrég közölt egy hatalmas gyűjteményt Jason Scott webtörténész, aki a Yahoo! áprilisi, a webtárhely bezárásáról szóló közlése után azonnal nekilátott az oldalak lementésének. Az animált gifekből készült gyűjtemény iszonyú lassan töltődik be, hiszen több száz apró képről van szó. Mégis érdemes kivárni az oldal megjelenését, és belegondolni, hogy valamikor iszonyú menők voltak ezek a csúnyácska animációk.

A lapok nagy részét már lementették

Az 1999, azaz a Yahoo! általi felvásárlás előtti oldalakat egy rövid hónap alatt le tudta menteni a Scott vezette Archive Team. A későbbi adatok összeszedése azért nehezebb, mert az ezredforduló után megváltozott a GeoCities webcímek szerkezete, a felhasználók szabadon nevezhették el oldalaikat - tudtuk meg Jason Scott-tól. Az önkéntesek a nehézségek ellenére belefogtak az összes webcím összegyűjtésébe, ám mivel a Yahoo nem közölt semmilyen adatot arról, hogy hány oldal található a GeoCitiesen, nem lehet tudni, mindent megtaláltak-e.

Forrás: [origo]
Nyitólap 1996-ból, világító izzósoral

Az Archive Team mellett az Internet Archive is nekilátott a teljes webtárhely lementéséhez. Várhatóan a két csoport munkája nyomán kereshetően, bármikor megtekinthetően megmarad az utókornak a GeoCities összes weblapja, így az adatok, a kordokumentumok nem vesznek el. Arra azonban felhívta a Yahoo! a figyelmet, hogy a digitális adatok sérülékenyebbek annál, mint valaha hittük.