Megjelent a 3D-s Budapest a Google Földben

Vágólapra másolva!
Kicsivel több mint egy héttel a Google 3D-s épületmodellező webes alkalmazásának bemutatása után Budapest belső kerületeinek szinte minden épülete bekerült a szoftverbe.
Vágólapra másolva!

Peresztegi Zoltántól, a Google hazai vezetőjétől kaptuk a tippet Twitteren: érdemes megnézni Budapest látképét a Google Földben. A látvány, ami a 3D-s épületeket bekapcsolva a szemünk elé tárul, szinte hihetetlen: a város belső kerületeinek nagy része szinte hiánytalanul "megépült", és már látható a szoftverben.

Budapestről eddig csak a fontosabb középületek és turisztikai látványosságok (múzeumok, hidak, a vár, a Citadella és a Hősök tere), egy-két irodaház, a Ráday utca és az Andrássy út épületeinek egy része szerepelt a szoftverben profi, előbbi esetében a főváros megbízásából, utóbbinál a T-Mobile támogatásával készült modelleken. Mostantól viszont szinte minden olyan épület látható benne, amelyek a Google Building Maker, vagyis a Google Földhöz elindított egyszerű épületszerkesztő szoftverrel az abban elérhető légifelvételekből pár kattintással megkonstruálhatók.

Forrás: [origo]
Budapest új, virtuális látképe: a belső kerületekből szinte minden 3D-ben

Ennek alapján egyelőre csak feltételezni tudjuk, hogy vagy a lelkes internetezők építették fel ilyen gyorsan a virtuális várost, vagy a Google szakemberei feküdtek kicsit neki a munkának. Egy-egy belvárosi épülettömb vagy panelház elkészítése a Building Makerben tényleg csak pár perces munka, és a cég eredeti tervei szerint a modellek azok minőségének ellenőrzése után egyébként is megjelentek volna a Google Földben.

Az aprólékosan kidolgozott városmodellt, és egy-két rafináltabb épületet elnézve viszont felmerült az a gyanúnk, hogy a cég nem csak az amatőr Building Makerezők munkáit hagyta most jóvá, és tette elérhetővé a szoftverben, hanem esetleg saját munkatársai, vagy profi alvállalkozók is beszálltak az "építkezésbe". Az mindenesetre az első verziót erősíti, hogy saját alkotásainkat is felfedezhettük a modellben, vagyis a Google bevette oda a felhasználók által elkészített épületek egy részét is.

A végeredménynek, akárhogyan is legyen, csak örülni tudunk, a Google-tól pedig még várjuk a hivatalos információkat az újdonsággal kapcsolatban. A Google Earth blog szerint - amely nem a Google hivatalos blogja, csupán egyfajta Google Föld-figyelő - a budapesti épületek legnagyobb részét automatikusan generálták le a rendelkezésre álló felvételekből. Budapestnek mindenesetre így is kitüntetett figyelmet szenteltek az modell alkotói, mivel a héten - talán az október 23-i évforduló miatt? - csak a mi fővárosunk került be így a térképszoftverbe, míg ezt megelőzően Melbourne-ről, Lyonról és Antwerpenről került ki legutóbb ilyen, egész belvárost lefedő modell.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.