Az internetet is védenék az új influenzától

Vágólapra másolva!
Az amerikai számvevőszék (GAO) internetes védelmi tervet sürget a kormánytól arra az esetre, ha a kiterjedt inluenzajárvány a világháló bedugulásához vezetne.
Vágólapra másolva!

A GAO szakértői hiányolják, hogy a terrorizmus elleni küzdelmet összehangoló és a fontos telekommunikációs hálózatok biztonságáért felelős belbiztonsági minisztériumnak nincs internetes tartalékterve.A számvevőszék friss tanulmánya szerint az új típusú influenzavírus - ha a jelenleginél lényegesen több fertőzés lenne - akár 40 százalékos munkaerő-kiesést okozhat; az iskolákból kimaradó, otthonaikban internetező gyerekek, valamint a távdolgozó felnőttek komoly fennakadásokat idézhetnének elő a világháló működésében. A kiterjedt H1N1-járvány egy hurrikán vagy földrengés okozta gyors lefolyású katasztrófával szemben hetekig vagy hónapokig tartó súlyos internetes válsághoz vezetne.

A GAO rámutatott, hogy sok kormányzati hivatal és vállalat a járvány idején internetes távmunkával igyekszik biztosítani működésének zavartalanságát. Ezt azonban meggátolhatja, ha a sávszélesség kevésnek bizonyul; egyebek között az értéktőzsde működése is lefulladhat - tartalmazza a jelentés.

A GAO olyan forgatókönyvet vázolt fel, amely szerint szükség esetén kormányzati utasításra le kell majd zárni népszerű weboldalakat, és csökkenteni kell a lakossági internetszolgáltatás sebességén, hogy az üzleti élet ne álljon meg. A belbiztonsági minisztérium visszautasította a bírálatot, nem tartja valószínűnek, hogy egy járvány az internet ilyen mértékű bedugulását idézné elő. A tőzsdefelügyelet pedig jelezte, hogy a legfontosabb pénzügyi piaci elektronikus műveletek olyan védett hálózatokon zajlanak, amelyeken a kereskedés akkor is folytatódhatna, ha a közületi internetben fennakadás lenne.