Leginkább Messengeren zaklatják a brit gyerekeket

Vágólapra másolva!
Egy brit felmérés szerint a szigetországban élő gyerekek leginkább a Windows Live Messengeren és a Bebo nevű közösségi szájton vannak kitéve az angol zsargonban bullying néven emlegetett zaklatásnak.
Vágólapra másolva!

A Beatbullying nevű szervezet felmérése szerint az Egyesült Királyságban 340 ezer gyereket zaklattak vagy aláztak meg valamilyen formában az interneten, ami a 11 és 18 év közötti korosztály mintegy kétharmadát teszi ki. Az angolban bullying kifejezés alatt olyan magatartást értenek, amikor valaki fizikailag, verbálisan vagy akár a neten (cyberbullying)valamilyen negatív cselekedetet követ el valaki ellen, ismétlődően, például fenyegeti vagy megalázza mások előtt.

A világhálón ennek a több mint kétezer megkérdezett diák bevonásával készült brit felmérések szerint a neten zaklatott gyerekek legtöbbjét (57,9 százalék) a Windows Live Messenger üzenőprogramon keresztül érte inzultus. Emellett a Bebo nevű közösségi szájt is veszélyes terepnek minősül, itt a gyerekek 32 százalékát zaklatták, viszont 44,6 százalékuk volt tanúja más vegzálásának. A MySpace és a Facebook szociális hálózatokon a gyerekek 10-11 százaléka tapasztalat hasonlókat.

A Beatbullying statisztikái szerint a megkérdezett gyerekek 61,2 százaléka volt tanúja a cyberbullyingnak, míg tízből hét gyereket olyan ember zaklatott, akit ismer. Az ilyen esetek harmada egyébként valamilyen offline nézeteltérésből indul, kétharmadát pedig hamis profilok mögé rejtőzve hajtják végre. A jelenségnek leginkább a lányok vannak kitéve: közülük közel duplaannyian kaptak zaklató vagy idegesítő telefonhívásokat mint a fiúk.A Beatbullying szakértője szerint az ilyen esetek megelőzése vagy a kezelése szempontjából fontos, hogy a szülők valamilyen szinten kontrollt gyakoroljanak a gyerekek internetes kommunikációja felett, és már sokat segíthet az is, ha megfelelően végzik el a közösségi oldalak adatvédelmi beállításait is.