Pánikgombot raknának a közösségi oldalakra

Vágólapra másolva!
Egy brit szakértő azért bírálja a Facebook és a MySpace közösségi oldalak működtetőik, mivel azok nem helyeztek el oldalaikon olyan pánikgombot, amelynek segítségével a gyerekek jelezni tudnák a hatóságoknak a zaklatásokat vagy az online pedofilok ismerkedési próbálkozásait.
Vágólapra másolva!

Jim Gamble, a CEOP nevű brit, online gyerekvédelemmel foglalkozó szervezet vezetője szerint a külföldi tinédzserek körében népszerű Bebo szájton már bevezették a pánikgombot - bár ezt ott is egy hároméves procedúra előzte meg. Ezzel szemben a rivális Facebook és MySpace oldalak üzemeltetői nem tették ezt meg, bár ezeken az oldalakon is lehetőség van az üzemeltetőknek jelezni a visszaéléseket. A CEOP egyébként a szigetországban az internetes pedofilok kézre kerítésével foglalkozik, és a különböző honlapokon már alkalmazott pánikgombján keresztül havonta mintegy tízezer megkeresés érkezik a szervezethez.

A honlapba ágyazható ikonra kattintva az internetező gyerekek vagy szüleik a szervezet szakértőjéhez fordulhatnak tanácsért abban az esetben, ha zaklatták őket a világhálón, vagy pedofilok próbálták becserkészni őket. A gombon keresztül ezen kívül a felhasználók a témába vágó segélyvonalak, rendőrkapitányságok elérhetőségeit is megtekinthetik. A gomb megléte Gamble szerint a rossz szándékú felhasználók számára elrettentő hatással bír. A szakember a közösségi oldalak mellett többek közt a Live Messenger csevegőhálózatba is beépítettné a pánikgombot. A Facebook szóvivője a BBC-nek úgy nyilatkozott, saját, 300 millió felhasználót kiszolgáló visszajelzési rendszerük kifejlesztésére jelentős tőkét áldoztak, és a helyi hatóságokkal együttműködésben dolgoznak, és non-stop terméktámogatást nyújtanak két kontinensen, összesen hetven nyelven. A CEOP vezetője szerint a pánikgomb alkalmazása ennek ellenére célt érhetne, mivel szervezetük napi szinten ilyen jellegű visszaélésekkel foglalkozik, így hatékonyabb segítséget tud nyújtani a felhasználóknak.

Magyarországon a hasonló jellegű problémákkal kapcsolatban a Saferinternet.hu oldalon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot szakértőkkel.